YSK'nın kararına Avrupa ve AB'den de tepki

YSK'nın kararına Avrupa ve AB'den de tepki

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) dün akşam İstanbul'daki seçimlerin tekrarlanması yönündeki kararının üzerine Avrupa Birliği'nin çeşitli organlarından ve AB üyesi ülkelerin parlamenterlerinden ardı ardına açıklamalar geldi.

Yüksek Seçim Kurulu'nun dün verdiği iptal kararına tepki gösteren Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland yaptığı yazılı açıklamada "Özgür ve adil seçimler için gerekli koşulların seçim gününden sonra değil önce doğrulanması gerektiğinin altını çiziyoruz" dedi ve ekledi:

"YSK'nın kararı Türk seçmenlerin seçim otoritelerine duyduğu güvene ciddi zarar verme potansiyeline sahip.

"Türkiye halkı seçimler konusunda güvenilir ve istikrarlı bir çerçeve dahil olmak üzere demokratik garantiler sağlayan bir seçim sürecini hak etmektedir."

'YSK YIKICI BİR SİNYAL VERDİ'

Yeşiller partili Federal Meclis Başkanvekili Claudia Roth, Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre YSK kararının çok ciddi bir sinyal olduğunu belirterek "Seçim Kurulu'nun kararı tepeden yapılan son derece güçlü baskının sonucudur. Sinyal yıkıcı" ifadelerini kullandı. Roth, Erdoğan ve partisi AKP'nin yerel seçimlerden sonra demokratik değişim umut edenlerin hepsine kötü bir ders vermek istediği görülüyor" dedi.

Demokratik koşulların görüntüde bile sürdürülemediğini söyleyen Roth, "Burada seçimlerin her şeyden çok, sonuçlar hükümdarın hoşuna gitmediği için tekrar edildiği endişesi ortadadır" ifadelerini kullandı.

'PANİK HALİ HİSSEDİLİYOR'

Yeşiller Partisi'nin eski Eş Başkanı, Federal Meclis üyesi Cem Özdemir de yine Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "İstanbul'da seçimin mağlubu Erdoğan, önce avukatlarının Öcalan'ı ziyaretlerine onay verdi sonra da seçimi iptal ettirdi. Kürt seçmenden oy beklentisinde ve muhalefeti de bölmek istiyor. Ama Kürtler satılık değil. Otoriter Erdoğan ve AKP'nin panik hali hissedilebiliyor" dedi.

Özdemir konuyla ilgili bir başka tweetinde de, "Demokrasi, sonuç kendi istediğin şekilde çıkıncaya kadar seçimlerin tekrarlanması anlamına gelmez. Erdoğan'ın İstanbul'da hareket alanı kalmadı. Bu tam da 'tilki ulaşamadığı üzüme koruk der' deyimine uyuyor." ifadelerini kullandı.

'DEMOKRASİDEN GERİYE KALANLAR GÖMÜLDÜ'

Hür Demokrat Parti Federal Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü Bijan Djir-Sarai,  "AKP'nin başvurusu üzerine İstanbul'daki seçimler iptal ediliyor ve tekararlanacak. Türk demokrasisinden geriye kalanlar da artık tamamen gömülmüş oldu" ifadelerini kullandı.

'GÜVENİLİRLİĞİN SONU DEMEK'

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri ise sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

"Erdoğan yenilgiyi kabul etmiyor ve halkın iradesine karşı çıkıyor. AKP İstanbul seçimlerini yenilemesi için YSK'ye baskı yaptı. Bu, Türkiye'de seçimler yoluyla iktidarın demokratik değişiminin güvenilirliğinin sonu demek."