5000 prim günüyle emekli olma hayali kuranlar kredi borcu ile baş başa kaldı

5000 prim günüyle emekli olma hayali kuranlar kredi borcu ile baş başa kaldı

5000 prim günüyle emekli olma hayalleri kuran EYT'liler, prim borcunu tamamlamak için kredi çekti. Tasarı Plan Bütçe'den geçtiği haliyle yasalaşırsa çektikleri kredinin borcuyla baş başa kalacaklar.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yaş engelini aştı ama şimdi de prim şartına takıldı. İktidarın “Kademeli prim olmayacak” vaadine güvenerek kredi çeken vatandaşlar tepkili.

Diken’e konuşan EYT düzenlemesi mağdurları borç batağına çekildiklerini anlattı. Bir vatandaş konuşurken ağladı: “İşsizim ben. Yıllardır bu düzenlemeyi bekledik. Bakan 5 bin prim deyince kredi çektim borçlandım. Emeklilikten alacağım maaşla ödemeyi düşünüyordum."

AKP ve MHP milletvekillerinin yanı sıra BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin imzasını taşıyan teklif, dört maddeden oluşuyor.

Teklife göre 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar yaş dışındaki koşulları yerine getirerek emekli olabilecek. SSK’lılar kademeli prim gününe tabi olacak. Kademeli prim günü 5 binden başlayarak 5 bin 975 güne kadar çıkacak.

Ama daha önceki açıklamalar 5 bin prim gün sayısı üzerinden yapılmıştı. Emeklilik planları yapanlar şimdi de kademe sistemi nedeniyle yeni bir mağduriyetle karşı karşıya.
Söz konusu teklif bu haliyle Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Salı günüyse Genel Kurul’a getirilecek.

Şu an işsiz olan başka bir EYT’li de konuşurken ağladı: “Yıllardır bu düzenlemeyi bekledik. Bakan 5 bin prim deyince kredi çektim borçlandım. Emeklilikten alacağım maaşla ödemeyi düşünüyordum borcumu. Şimdi 5 binden daha fazla diyorlar. Bu durumda benim emekliliğim iki üç yılı bulacak. İşim de yok. İşsizlik de ortada. Ben şimdi bu borcu nasıl ödeyeceğim? Siz söyleyin bana.”

‘KRİZİN ORTASINDA MAĞDUR EDİLDİK’

“Yaşa takılıyorduk şimdi prime takılıyoruz” diye isyan eden bir diğer vatandaş şöyle devam etti: “30 bin TL kredi çektim, bunun faizi de var. Nereden bakarsanız çektiğim paranın iki katını geri ödeyeceğim. Bir arkadaşım arabasını satmak zorunda kaldı. Tek birikimiydi.”