Açlık sınırındaki Türkiye'nin en zenginleri belli oldu!

Açlık sınırındaki Türkiye'nin en zenginleri belli oldu!

FORBES Türkiye, "En Zengin 100 Türk" listesini açıkladı.

Yurt Haber

Yurttaşın geçinmekte zorluk çektiği ve asgari ücretin açlık sınırının altında olduğu Türkiye’de, en zenginlerin listesi açıklandı. Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak 3,8 milyar dolarlık servetiyle listenin başında yer alırken, binlerce işçiye verdiği kurtlu yemekle gündem olmuştu.

FORBES Türkiye, bu yıl 14'üncü kez hazırladığı "En Zengin 100 Türk" listesini açıkladı. Forbes 100 listesine göre Türkiye'nin en zengin ismi Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak oldu. Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğu Türkiye'de, yurttaş krizle mücadele etmeye çalışırken, servetine servet katanların listesi uzuyor. Listenin ilk sırasında yer alan Erman Ilıcak, AKP iktidarında servetini katlayan isimlerden biri. Son 5 yıldır Türkiye'nin en zengin ismi olan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker 3,7 milyar dolarla ikinci sırada yer aldı. Türkiye’nin en zengin üçüncü insanı 2,1 milyar dolar ile Hüsnü Özyeğin ve Osman Kibar oldu. 2017 listesinde 40 milyarder yer alırken 2018 listesindeki dolar milyarderi sayısı 29 oldu.

İŞÇİLERE KURTLU YEMEK, ILICAK’A SERVET

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak AKP döneminde aldığı ihalelerle Servetini iki yılda ikiye katladı. Rönesans, işçi düşmanlığı, sipariş ihalelerle yapılan vurgunlar ve Erdoğan hayranlığıyla zirve yolunda ilerlemeye devam ediyor. Erman Ilıcak servetini katlarken, İstanbul Başakşehir’de Rönesans Holding tarafından yapılan İkitelli Şehir Hastanesi’nde 21 Ocak tarihinde yaklaşık bin işçi yemekhanede çıkan kurtlu yemeklere, kötü barınma koşullarına karşı iş bırakmıştı. Ankara Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı da yapan Rönesans Holding inşaatını sürdürdüğü şehir hastanelerindeki kötü çalışma koşullarına işçiler isyan etmişti. Geçtiğimiz Temmuz ayında da şirketin Bursa Şehir Hastanesi inşaatında işçiler kötü çalışma koşullarına isyan ederek iş bırakmıştı. İşçiler kendilerine kötü muamelede bulunulmasına, her gün güneş altında yarım saat yemek sırası beklemek zorunda kalmalarına, yemeklerin erken bitmesi ve birçok işçinin aç kalmasına, koğuşlarda çok sayıda kişinin kalmasına, su ve elektrik kesintilerine karşı iş bırakmıştı.

KAYMAĞI YİYENLER

2017 listesinde 40 milyarder yer alırken, 2018 listesindeki dolar milyarderi sayısı 29 oldu. 2019 yılında ise listede 25 isim yer alıyor, listesindeki milyarderler:

Erman Ilıcak- Rönesans Holding (3.800)

Murat Ülker-Yıldız Holding (3.700)

Hüsnü Özyeğin- Fiba Holding (2.100)

Osman Kibar-Samumed(2.100)

Ferit Şahenk-Doğuş Holding(2.000)

Semahat Arsel- Koç Holding(2.000)

Ahmet Çalık-Çalık Holding(1.900)

Filiz Şahenk-Doğuş Holding(1.900)

Rahmi Koç-Koç Holding(1.900)

Melih Abdulhayoğlu-Comodo(1.800)

Suat Günsel-Yakın Doğu Üniversitesi(1.800)

Nihat Özdemir-Limak Holding(1.700)

Sezai Bacaksız-Limak Holding(1.700)

Suna Kıraç-Koç Holding(1.700)

Bülent Eczacıbaşı- Eczacıbaşı Holding(1.600)

Hamdi Ulukaya- Chobani Yoghurt(1.600)

Turgay Ciner-Park Holding(1.600)

Faruk Eczacıbaşı- Eczacıbaşı Holding(1.500)

Mehmet Ali Aydınlar- Acıbadem(1.400)

Murat Vargı-MV Holding(1.300)

Eren Özmen-Sierra Nevada Corp.(1.200)

Fatih Özmen- Sierra Nevada Corp.(1.200)

Fuat Tosyalı- Tosyalı Holding(1.200)

Mustafa Küçük- LC Waikiki(1.200)

Ayhan Tosyalı- Tosyalı Holding(1.100)

Deniz Şahenk- Doğuş Holding(1.100)

Fatih Tosyalı- Tosyalı Holding(1.100)

Hamdi Akın-Akfen Holding(1.100)

Mehmet Nazif Günal-MNG Holding(1.100)

AİLE BOYU SERVET

Aynı aile içeresinde bulunan ve serveti bölüşmesine rağmen listede yerini alan milyarderler de dikkat çekiyor. Doğuş Holding bünyesinde; Ferih Şahenk, Filiz Şahenk ve Deniz Şahenk bulunuyor. Öte yandan Koç Holding bünyesinde; Semahat Arsel, Rahmi Koç ve Suna Kıraç yer alıyor. Nihat Özdemir ve Sezai Bacaksız ise Limak Holding ile listedeki yerini koruyor. Bülent Eczacıbaşı ve Faruk Eczacıbaşı da Eczacıbaşı Holding ile listede yer alıyor. Eren Özmen ve Fatih Özmen Sierre Nevada Corp. ile listede arka arkaya yer alıyor. Fuat Tosyalı,  Ayhan Tosyalı ve Fatih Tosyalı ise Tosyalı Holding bünyesinde serveti bölüşen son aile olarak yer buluyor.

YAPILANDIRMA İLE GÜNDEME GELMİŞTİ

Listedeki yerini ikinci Zengin olarak alan Murat Ülker, borç yapılandırması ile gündeme gelmişti. Ülker'in sahibi Yıldız Holding'in kredi yapılandırmasında görüşmeleri yürütmek için Koç'un elindeki Yapı Kredi Bankası ‘yetkilendirilmiş lider düzenleyici banka’ seçilmişti. Ülker, Godiva ve United Biscuits gibi markaları bünyesinde bulunduran Yıldız Holding’in bankalara olan 6 milyar dolar civarındaki borcunun yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışma yürütülmüştü. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker konuyla ilgili çalışanlarına gönderdiği mektupta söz konusu 6 milyar dolarlık kredi borcunun 1 milyar dolarlık kısmının yeniden yapılandırılması konusunda anlaşma sağlandığını bildirmişti.

ÜÇÜNCÜ ZENGİNDEN TERMİK SANTRAL

Türkiye’nin en zengin üçüncü insanı 2,1 milyar dolar ile Hüsnü Özyeğin olurken, akıllara İzmir’e termik santral kurma girişimlerini getiriyor. Kınık'ta Galatasaray eski Başkanı Adnan Polat'ın sahibi olduğu Polat Madencilik A.Ş ile birlikte kömür çıkartacak olan FİBA Holding’in sahibi İşadamı Hüsnü Özyeğin buraya termik santral kurmak için çalışmalarını sürdürüyor. Kınık’ın Büyükoba, Kalemköy ve Arpadere Köylerindeki mülkiyeti kendisine ait arazilerde tesisi kuracak olan şirket kurulacak termik santralden elektrik üretmeyi planlıyor. Bölgede kömür sınırlı olması nedeniyle Lavvar, Beton Santrali, Depolama, Paketleme ve enerji üretilecek Termik Santral Tesisleri entegre tesis aynı anda kurulacak. Henüz, ticari faaliyete konu olacak kömüre ulaşılamasa da sonucun 2019 yılı itibariyle alınması planlanıyor. Şirket, en kısa vadede bölgede 2020 yılı itibariyle termik santral kurulum işlemlerine başlamayı düşünüyor. Termik santral yapılacak özel mülkiyetteki alanların büyük bölümü imar planlarında tarım-makilik/fundalık ve orman alanında kalıyor.

18’LİK MİLYARDERLERE KARŞI YURTTAŞIN HALİ

Bu yıl 11 isim Forbes 100'de ilk kez yer aldı. Toplam servetten 6,1 milyar dolar pay alan bu isimler arasında geçen yıl hayatını kaybeden Şarık Tara ve Erdoğan Demirören'in varisleri ile 2016'da hayatını kaybeden Mustafa Koç'un iki kızı Esra Koç (22) ve Aylin Koç (18) da yer aldı. Öte yandan Türkiye’deki genç ve üniversite mezunu işsiz gençlerin sayısı her geçen gün artıyor. Geniş̧ tanımlı işsiz sayısı 6 milyon 646 bine yükselirken,  geniş̧ tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 19,3 olarak hesaplandı. Atanamayan öğretmenler, işsizlikten bunalıma girip yaşamına kıyanlar ve kötü çalışma şartları ile yaşam mücadelesi veren yurttaş açlık sınırının altında yaşıyor.Geçtiğimiz yıl ataması yapılmayan öğretmen Ersin Turhan, intihar ederek yaşamına son vermişti. Turhan’ın cansız bedeni bulunduğunda cebinden 10 lira çıkmıştı. Meclis'te vekiller diş implantını bile halkın cebinden karşılamak için düzenleme yaparken, Adana'da 81 yaşındaki bir kadın, su borcunu ödeyemediği gerekçesiyle gözaltına alındı. Erdoğan Bayraktar'ın bakanlık yaptığı dönemde, kanser tedavisi gören ve kendisinden ilaçları için yardım isteyen üniversite öğrencisi genç kadına karşı takındığı üslup genç kadını gözyaşları içerisinde bırakmıştı. Bir süre sonra Bakanın yanına tekrar giden genç kadın "Ben dilenci değilim" diyerek bakanın kendisine verdiği parayı iade etmiş, olay uzun süre ülke gündeminde kalmıştı. TBMM Dikmen girişinin yaklaşık 50 metre yukarısında bulunan Meclis Hastanesi önüne elindeki benzin bidonuyla gelen 39 yaşındaki S.A. geçim sıkıntısı nedeniyle kendini ateşe vermişti.