Dudley'den faiz artışına koşullu destek

Dudley'den faiz artışına koşullu destek

New York FED Başkanı William Dudley, FED'in elindeki tahvil miktarını azaltmaya başlayacağını ve ABD ekonomisinin beklendiği gibi ilerlemesi halinde yıl sonuna doğru faiz artırılmasını destekleyeceğini söyledi. Yurt Gazetesi yazarı Finansal Stratejist Cihan Özdemir, 'kur savaşlarına' dikkat çekerek Jackson Hole toplantılarını işaret etti.

New York FED Başkanı William Dudley, Associated Press'e (AP) verdiği özel mülakatta, ülke ekonomisine ve para politikasına ilişkin soruları yanıtladı.

ABD ekonomisine yönelik değerlendirmelerinin yılın başından bu yana fazla değişmediği belirten Dudley, "Ekonominin iş gücü piyasasının sıkılaşması için yeterli olan yüzde 2 seviyesinde büyümeye devam edeceğini öngörüyorum." ifadesini kullandı.

Enflasyonun ise yüzde 2 seviyesine ulaşmasının son 4-5 aydaki zayıflama nedeniyle daha uzun süreceğine işaret eden Dudley, buna karşın gelecek 6 aydaki verilerin daha güçlü olacağı öngörüsünde bulundu.

'FED, elindeki tahvili yakında azaltmaya başlayacak'

Dudley, bu yıl bir faiz artışı daha beklediğini, FED’in elindeki tahvil miktarını azaltmaya yakında başlayacağını ve bunun için FED'in yatırımcıları yeterince hazırlandığını öngördüğünü dile getirdi.

FED'in kademeli faiz artışlarına enflasyon hedefinin altında kalınmasına rağmen devam etmek istemesini iki nedenle açıklayan Dudley, "Birincisi, para politikası hala genişlemeci, kısa vadeli faiz oranları hala oldukça düşük. İkincisi ve muhtemelen daha önemlisi, finansal şartlar sıkılaşmak yerine gevşiyor." değerlendirmesini yaptı.

Enflasyon hedefi ve ihracat için, 'değersiz dolar'

FED’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) daimi üyesi olan New York FED Başkanı Dudley, geçen hafta New York FED'de bölgesel ekonomiye ilişkin yaptığı basın açıklamasında 'işgücü piyasası ve enflasyon' ile ilgili benzer görüşlerini dile getirmişti.

Dudley açıklamasında ayrıca dolarda son aylarda görülen değer kaybının  ABD'ye ithal edilen ürünlerin fiyatlarının artmasına yol açıp, enflasyonu yukarı iteceği öngörüsünde bulunarak, ücret artışının zayıf kalmasında ise düşük verimliliğin önemli rol oynadığını, bu nedenle Amerikalı politikacıların, ülkede giderek artan gelir dağılımı eşitsizliğini gidermek için verimliliği artıracak politikalara yönelmesi gerektiğini söylemişti.

Teknolojik gelişmeler ve küreselleşmenin gelir eşitsizliğini artıran faktörler arasında yer aldığını belirten Dudley, sorunun çözümünün ancak daha iyi eğitim olanaklarıyla mümkün olacağını vurgulamıştı.

Jackson Hole '5 çayı' dedikoduları

Yurt Gazetesi yazarı Finansal Stratejist Cihan Özdemir yaptığı değerlendirmede, 'New York FED Başkanı Dudley ve ECB Başkanı Draghi'nin açıklamalarına baktığımızda, hem ihracatlarını desteklemek hemde enflasyon hedeflerine ulaşmak için 'Ne FED güçlü dolar, ne de ECB güçlü euro istemiyor. Şimdilik örtülü bir kur savaşı söz konusu' denilebilir. Ama 24 Ağustos'ta başlayacak olan Jackson Hole'de bu sefer resmi basın toplantıları ve açık unutulan mikrofonlar haricinde, 'low tea' esnasında ne konuştuklarının basına sızan bölümleri de önemli olabilir. Ne de olsa 'dedikodu' kaynaklı sözlü yönlendirme ile algı yönetimi bu sıralar dünya genelinde Trend Topic' dedi.