EPDK Başkanı'na Padişah yetkisi

EPDK Başkanı'na Padişah yetkisi

TBMM'den dün gece geçirilen yasa tasarısı ile enerjide kurul kalktı, EPDK Başkanı'na padişahlık yetkisi verildi.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, AKP'li vekillerin, kayıp ve kaçak elektriğin faturasını dürüst vatandaşa yükleyen yasa teklifi, gece yarısı skandal bir madde eklenerek Meclis'ten geçirildi. AKP'li vekillerin eklediği maddeyle, enerji sektörü üzerindeki siyasi baskıları kaldırmak amacıyla kurulan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) en kritik yetkileri başkana devredildi.Yeni düzenlemeyle EPDK Başkanı, enerji sektöründe faaliyet gösterecek ya da sektörün dışına çıkarılacak şirketleri tek başına belirleyebilecek. Başkan, Kurul üyelerinin kararı olmaksızın istediği şirkete ceza yağdırabilecek, istediği şirketin cezasını kaldırabilecek.
9 KİŞİ YERİNE 1 KİŞİ
Türkiye, 1999 ve 2001 krizlerinin ardından siyasi baskıların yeni bir ekonomik krize neden olmaması için ‘bağımsız üst kurul' sistemine geçmiş, bu amaçla bankacılığı düzenleyen BDDK gibi, enerji sektörü için de 2001 yılında EPDK kurulmuştu. Mevcut kanuna göre elektrik, doğalgaz, LPG ve petrol piyasasında milyarlarca dolarlık enerji yatırımı yapacak şirketlere EPDK'nın 9 kişilik üyesi onay veriyor. Kurul üyeleri, mevzuata uygun hareket etmeyen şirketlerin gerektiğinde üretim ya da dağıtım lisansını oy çokluğuyla iptal ediyor. Mevcut yasa, sektörde tüm kararların sadece Kurul tarafından alınmasını emrediyor. Ancak, yeni düzenlemeyle 7 kişiye düşürülen yeni Kurul, bu yetkilerini doğrudan Başkan'a veya ilgili birime devredebilecek.
İŞTE O KRİTİK MADDE
Yeni madde ile,, “Kurul, ilgili piyasa kanunlarında tanımlanan ön lisans, lisans ve sertifikaların verilmesi, tadili, geçici olarak durdurulması, iptali ile ön araştırma ve soruşturma işlemlerinin yürütülmesi hususunda ilgili kanunlar tarafından kendisine verilen yetkilerin bir kısmını veya tamamını başkanlığa ve/veya ilgili hizmet birimine devredebilir” hükmü getirildi. Dolayısıyla yetkiyi devralan Başkan enerji şirketlerinin sektörde kalıp kalmayacağına tek başına karar vermekle kalmayacak, aynı zamanda ceza uygulamalarını da Kurul kararı olmaksızın yönetebilecek.
İŞ YÜKÜNÜ AZALTMIŞLAR
Yeni düzenlemeyi savunan AKP'li vekiller, ‘Kurulun iş yükünün azaltılmasını sağlayabilmek' amacıyla Başkanlığa yetki verildiğini belirttiler. Tek kişiye ön lisans verme yetkisi tanınmadan sadece lisans verme yetkisi verilmesi halinde mahkemelere dava yağacağı belirtilen gerekçede, şirketlere soruşturma açılması konusunda da yetkinin Başkan'a devredildiğine dikkat çekildi.
PAHALI ELEKTRİĞİN YOLU AÇILIYOR
Meclis'ten geçen yasaya göre, TETAŞ elektrik enerjisi miktarının mevcut sözleşmeler kapsamında karşılayamaması halinde, ihtiyacı olan elektriği yerli kömür yakıtlı elektrik üretim santrallerini işleten şirketlerden satın alacak. Alınacak elektrikle ilgili miktar, süre ve fiyat belirleme de dahil olmak üzere diğer usul ve esaslar Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek. Böylece, daha pahalıya üretilen kömür santrallerindeki elektrik sisteme gireceği için elektrik fiyatları yükselebilecek.