Gümrük Birliği Anlaşması askıya alınırsa ne olacak?

Gümrük Birliği Anlaşması askıya alınırsa ne olacak?

Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi konusu, Almanya ve Avusturya cephesinden gelen açıklamalarla başka bir boyut kazandı.

Türkiye’nin Gümrük Birliği anlaşmasına yönelik güncelleme talebi AB tarafından kabul edildikten sonra, anlaşma çeşitli tartışmalara konu oldu. Alman Ekonomi Bakanlığı‘ndan yapılan açıklamada, Gümrük Birliği anlaşmasının uzatılmasının AB’deki ortaklarla tartışılacağı ifade edildi. Avusturya Başbakanı Christian Kern de “Gümrük Birliği’nin genişletilmesi Türkiye’nin hukuk devleti koşullarını yerine getirmesi halinde mümkündür” dedi. 

Avrupa Birliği Bakanı ve Baş Müzakereci Ömer Çelik ise konuyla ilgili, “Bazı AB ülkeleri ile Türkiye arasında ikili sorun olduğu zaman, AB’yi kullanmasını, Gümrük Birliği’ni koz olarak kullanmasını doğru bulmuyoruz, bunları ayrı tutmakta fayda var” diye konuştu.

ANLAŞMA ASKIYA ALINIRSA NE OLACAK?

Peki Türkiye veya AB tarafından Gümrük Birliği Anlaşması askıya alınırsa ne olur? Ekonomik entegrasyonun temeli olan ve siyasal entegrasyon öncesinde bir geçiş dönemi olarak kabul edilen anlaşma askıya alınırsa, Türkiye’nin ekonomisine yönelik kapsamlı değişiklikler bekleniliyor.