Patron bayram tatilini uzatmanıza müsade edebilir ama...

Patron bayram tatilini uzatmanıza müsade edebilir ama...

Sezgin Özcan bugünkü köşesinde, patronların bayram tatilini uzatabileceğini ancak çalışanlardan 'telafi çalışması' isteyebileceğini yazdı.

Sözcü'den Sezgin Özcan köşesinde kaleme aldığı yazıda, patronların bayram tatilini uzatabileceğini ancak çalışanlardan 'telafi çalışması' isteyebileceğini dile getirdi. 

"Telafi çalışması, zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, çalışılmayan sürelerin karşılığı olarak yaptırılan çalışma şeklidir. Buna göre, işverenler tatil ettikleri çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir. Bu çalışmalar fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sayılmaz" diyen Özcan, çalışanların işverenler tarafından tatil ettirilen süreler kadar çalıştırılabileceğini ifade etti. 

Yazının ilgili bölümleri şöyle: 

TELAFİ ÇALIŞMASI NE ZAMAN YAPTIRILIR?

Telafi çalışmasının, tatil sonrası normal çalışma dönemine başlanılmasından itibaren 2 ay içinde yaptırılması gerekiyor.

Örneğin, haftanın 5 günü, günde 9 saat çalışılan bir işyerinde arife günü ile bayramdan sonraki cuma gününü tatil eden işveren, işçilerine 1.5 gün için toplam 13.5 saatlik telafi çalışması yaptırabilir. 13.5 saatlik telafi çalışması, tatil sonrası belirli periyotlar halinde ve kanundaki hükümlere uygun olarak işyerinde daha fazla çalışarak gerçekleştirebilir.

Telafi çalışmasında yasa kurallarına uymadan işçi çalıştıran işveren her bir işçi için 416 TL idari para cezası ödemek zorunda kalabilir.

GÜNDE EN FAZLA 3 SAAT

Telafi çalışması, günlük en çok çalışma süresi olan 11 saati aşmamak koşulu ile günde 3 saatten fazla olamaz. Ayrıca tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılamaz.

Örneğin, haftanın 5 günü, günde 9 saat çalışılan işyerlerinde işveren telafi çalışmasını günde en fazla 2 saat yaptırabilir. İş yerinde günde 9 saat çalışıldığı için 2 saatlik telafi çalışmasıyla bu süre en çok çalışma süresi olan 11 saate ulaşacaktır. Dolayısıyla, işveren 13.5 saatlik telafi çalışmasını en kısa 7 çalışma gününe yayarak yaptırabilir.

İLAVE ÜCRET ÖDENMEZ

Telafi çalışması yapılması dolayısıyla günlük çalışma süresinin üzerinde çalışan işçiler, bu nedenle fazla mesai ücreti talep edemezler. Zira telafi çalışması fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sayılmaz. Tatil edilen çalışma sürelerinin ücretleri tam olarak ödenmiş olacağından, telafi çalışması için ayrıca ücret ödenmez.