Türk- İş Başkanı: Ceketimi alır giderim

Türk- İş Başkanı: Ceketimi alır giderim

Türk-İş Başkanı Atalay, Türk-İş’e bağlı tüm sendika başkanlarının olduğu toplantıda, “Kıdem tazminatı bizim son kalemiz, kırmızı çizgimiz. O kaleyi vermeyiz” dedi.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, hükümetin yabancı yatırımcıları Türkiye’ye çekmek için en az yarıya düşürmeyi hedeflediği kıdem tazminatına ilişkin tartışmalara son noktayı koydu. Başkan Atalay, Türk-İş’e bağlı tüm sendika başkanlarının olduğu toplantıda, “Kıdem tazminatı bizim son kalemiz, kırmızı çizgimiz. O kaleyi vermeyiz” dedi.
Başkan Ergün Atalay, Türk-İş yönetim kurulu üyeleriyle çok sayıda sendikacının da katıldığı iftar yemeği sonrasında sorularımızı yanıtladı. Her gün 6-7 şehidin geldiği bir ortamda Meclis'ten birbiri ardına işçi aleyhine yasalar çıktığını, hükümetten de sürekli işçilerin maaşının düşürülmesine yönelik çalışmalar geldiğini belirten Atalay, kıdem tazminatıyla ilgili de iyimser beklenti içinde olmadıklarını söyledi. Başbakan Binali Yıldırım'ın geçen hafta Perşembe günü ilgili bakanlardan sabaha kadar kıdem tazminatı konusunda brifing aldığını belirten Atalay, “O toplantılardan bizim lehimize bir şey çıkacağını da sanmıyorum” dedi.
KIDEM HİÇ BİR ŞEYE BENZEMEZ
Hükümetin köle işçilik, çalışanlara zorunlu bireysel emeklilik sigortası (BES) ve arabuluculuk gibi işçi aleyhine olan düzenleme ve çalışmalara karşı olduklarına işaret eden Başkan Atalay, “Bütün bunlar bir yana kıdem tazminatı bir yana. Hükümet kıdem tazminatını çıkarmaz, çıkaramaz. Kamuoyu bu konuya çok ama çok duyarlı. Çünkü herkesi ilgilendiriyor” dedi. Atalay, kıdem tazminatı konusundaki hassasiyetleri ve şartlarını şöyle anlattı:
SON KALE, CEKETİMİZİ ALIP GİDELİM
“Biz Türk-İş olarak yılda 30 gün ve onun karşılığı olan yüzde 8.33 kıdem hakkından nokta kadar geriye gitmeyiz. Bu bizim en alt kırmızı çizgimiz. Kıdemini alamayanların sorununu çözeceklerse 1 ay hatta 1 gün bile çalışana kıdem alacak düzenlemeleri yapsınlar. Ama bunu yaparken 30 günü masaya getirmesinler. Türk-İş olarak devletle kavga edecek halimiz yok. Zaten öyle bir gücümüz de yok. Ancak kıdeme dokunulursa tepkilere öncü oluruz. Mevcut haklardan 1 arpa boyu geri gidemeyiz. Kıdem bizim en son kalemiz. Kıdem tazminatı da gittikten sonra ne konuşacağız ki biz? Kıdemden sonra sendikacılık yapmaya da gerek yok. Bütün sendikacılar olarak o zaman hepimiz ceketlerimizi alıp gidelim. Ama biz gitmek yerine mücadele edeceğiz. 30 günden 20 güne düşerse bunun hesabını ne biz ne torunlarımız veremez.”

ŞİMŞEK ASGARİ ÜCRETLİYE GÖZ DİKTİ
Başkan Atalay, hükümetin içerisinde adeta işçilerin ücretlerini düşürmekle görevli kadrolu bakanlar olduğunu ifade ederken, özellikle Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'i işçinin bin 300 liralık asgari ücretine göz dikmekle suçladı. Şimşek'in hiçbir zaman işçi lehine konuşmadığını ifade eden Atalay, çalışanlardan aylık 100 lira kesilmesini öngören zorunlu BES'e karşı olduklarını söyledi. Atalay, “Asgari ücretli için değil 100 lira, 10 lira bile çok değerli. Şimşek bu sistemi illa getirmek istiyorsa, kamuda 3-4 bin lira maaş alanlar var, önce onlarda denesin, sonra bize gelsin” dedi.
KÖLE İŞÇİLİKTE GOL YEDİK
Başkan Atalay, köle işçilik olarak bilinen esnek çalışma yasasının bütün itirazlarına rağmen Meclis'ten geçtiğini ve Cumhurbaşkanı'nın onayladığını ifade ederken, “Ne yazık ki esnek çalışmada gol yedik. Hiç istemediğimiz şekilde yasalaştı” dedi. Bu konuda CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne yapacağı iptal davasına ilişkin çalışmaları desteklediklerini belirten Atalay, getirilmek istenen tarafsız arabuluculuk sistemiyle çalışanların işveren karşısında ezdirileceğini ifade etti. Bin 300 liralık asgari ücret için, “Bu parayla geçinmek için cambaz olmak lazım” diyen Atalay, asgari ücretin vergi dilimi dışında tutulmasından geri adım atılamayacağını ifade etti. (Sözcü)