AKP-MHP’de son yaklaşım: ‘Cumhur ya da yerli-milli ittifak’

AKP-MHP’de son yaklaşım: ‘Cumhur ya da yerli-milli ittifak’

Erdoğan ve Bahçeli’nin iradesinin, seçim ittifakı yönünde olduğu, seçim sisteminde ise dar bölgeden çok daraltılmış bölge üzerinde durulduğu aktarıldı.

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin iradesinin, seçim ittifakı yönünde olduğunu belirterek, “Bahçeli’nin önerdiği gibi, “Cumhur ittifakı” ya da “Yerli-milli ittifak” tanımları üzerinde duruluyor. Ama henüz işin adı konulmuş değil” diye yazdı.

Selvi, bugünkü köşesinde, seçim ittifakıyla ilgili modellerin incelendiğini, pratik bir model üzerinde durulduğunu ifade etti. Bu düzenlemenin 2019’a kalabileceğini aktaran Selvi, “ İttifakla ilgili bir formül üzerinde duruluyor. Örneğin AK Parti ile MHP ittifak yapacaksa, seçim pusulasında iki parti adı ve amblemiyle yer alsın. Ama ittifaka verilen oylar birlikte sayılsın, milletvekili dağılımı totale göre yapılsın, sonra ittifak yapan partilerin aldıkları oy oranlarına göre milletvekili sayısı paylaştırılsın. Başka modeller de inceleniyor, yerel seçimlere ise partilerin ayrı ayrı girmesi düşünülüyor” dedi.

Selvi, seçim sisteminde ise dar bölgeden ziyade daraltılmış bölge üzerinde durulduğunu kaydetti.