‘İnce’nin kampanyasına kaç lira bağış yapıldı?’

‘İnce’nin kampanyasına kaç lira bağış yapıldı?’

CHP Genel Saymanı Haluk Koç, Habertürk yazarı Altaylı'ya, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı İnce'nin yürüttüğü seçim kampanyasının detaylarını anlatırken, bugüne kadar ne kadar bağış yapıldığını açıkladı. Koç, “Bizim adayımız mitinglerine devletin özel uçaklarıyla gitmiyor. Bağışlar toplanacak ve harcanacak, seçim geride kaldığı zaman para artmışsa bu Hazine’ye verilecek” dedi.

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, ‘Muharrem İnce yalnız mı?’ sorusunun epey yankı uyandırdığını belirterek, CHP Genel Saymanı Haluk Koç’un kendisini arayarak, bu sorusunun “mali yönü”ne açıklık getirmek istediğini belirtti. Altaylı, Koç’un, “Bağışlar çok yeni başladı. Bildiğim kadarıyla şu ana kadar 3 milyon TL’lik bir bağış yapıldı, ama bunun katlanarak artacağından şüphemiz yok” dediğini aktardı.

Altaylı, ‘İnce’nin kampanyasına kaç lira bağış yapıldı?’ başlıklı yazısında, sorulan en makul soruların bile ‘taraftarlık’ süzgecine takıldığını belirterek, “Ancak gördüğüm kadarıyla CHP’de “makuliyet” hâlâ hayatta ve hâkim. Bu yazımdan sonra Muharrem İnce başta olmak üzere CHP’lilerden son derece “açıklayıcı” telefonlar aldım ve almaya devam ediyorum” dedi.

Kendisini dün de parti saymanı Haluk Koç’un aradığını belirten Altaylı’nın yazısının ilgili kısmı şöyle:

“Haluk Koç ile 40 yılı aşkın Mektebi Sultani “kardeşliğimiz” ve samimiyetimiz vardır. “Yalnız mı bırakıldı?” sorumun “mali yönü”ne açıklık getirmek istemiş. Anlattı:

‘YASALARA SAYGILIYIZ’

“Sevgili Fatih biliyorsun cumhurbaşkanlığı seçimlerini düzenleyen Anayasa ve yasalar gereği partiler adaylarına mali destek sağlayamıyorlar. Bu nedenle de bizim adayımız Muharrem İnce’ye partiden destek vermemiz mümkün değil. Başka partiler ne yapar, nasıl yapar bilmiyorum ama biz CHP olarak yasalara saygılı olmak zorundayız.

Yarın öbür gün Anayasa Mahkemesi’nin yaptırımlarıyla karşı karşıya gelmemek için fazladan dikkat sarf ediyoruz.

Bu yüzden de Muharrem İnce’nin kampanyasına para aktarmamız söz konusu olmuyor. Olmayacak da.

Bizim adayımız mitinglerine devletin özel uçaklarıyla gitmediği gibi, biz de kendisine uçak kiralayamayız. Çünkü bunu izah edemeyiz. Bunu ancak kendi kampanya fonundan yapabilir.

Kanun açık. Bağışlar burada toplanacak ve harcanacak, seçim geride kaldığı zaman para artmışsa bu Hazine’ye verilecek.

Buna mukabil örgütlerde çalışan arkadaşlarımız, bireysel olarak bağış yapıyor ve bağış topluyorlar. Muharrem Bey’in bununla ilgili bir ekibi var. Bu bağışların muhasebesini tutuyor ve harcamalar buradan yapılıyor.

MALİ SIKINTI YOK

Şunu da söyleyeyim. Mali bir sıkıntı yok kampanya için.”

Bunun üzerine Haluk Koç’a kampanya fonunda kaç lira toplandığını soruyorum.

“Bağışlar çok yeni başladı. Bildiğim kadarıyla şu ana kadar 3 milyon TL’lik bir bağış yapıldı, ama bunun katlanarak artacağından şüphemiz yok. Muharrem Bey ve ekibi, şeffaf ve yasalara en uygun biçimde yürütüyor bu işi. Seçim bildirgesinin açıklanmasıyla beraber bağışların çok artacağından kuşkumuz yok.”