Yeni torba yasa çalışanlara neler getirdi (10)

Geçen haftadan beri sürdürmekte olduğumuz “Yeni torba yasa çalışanlara neler getirdi” dizimizi bu günkü yazımızla sonlandırıyoruz. Yazı dizisi boyunca değindiğim bir konu var, sıkça yineliyorum belki ama bu yasadan af bekleyenler hayal kırıklığına uğradılar. Yani borçlarının silineceğini umanlar beklediklerini bulamadılar. Buna karşın bu yasayla (ödeme yapmak şartıyla) durdurulan bazı sigortalılıkların canlandırılmasına olanak sağlanıyor. Bu en çok 4-1 b (Bağ-Kur) sigortalılarını yakından ilgilendiriyor.
Kimler yararlanabilir:
Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan 1479 sayılı Kanun'un yürürlükten kaldırılan hükümlerine ve yürürlükten kaldırılan 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre tescilleri yapıldığı yani Bağ-Kur kaydı yapıldı hâlde prim borçları nedeniyle daha önceki ilgili kanunları uyarınca sigortalılık süreleri durdurulmuş olanlardan, 11 Eylül 2014 tarihi itibarıyla ihya edilmemiş olanların kendileri veya hak sahipleri, 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren üç ay içinde Kuruma müracaat ederek, durdurulan sigortalılık süreleri için ödeyecekleri prim tutarının, sigortalılık süreleri durdurulmamış gibi değerlendirilerek, yapılandırma şartlarına göre hesaplanmasını talep edebilecekler.
Borç ödenirse durdurulan süreler geri kazanılacak:
Bu şekilde hesaplanan borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi hâlinde durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir. Hesaplanan borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmemesi hâlinde ihya işlemi geçerli sayılmayacak ve bu madde kapsamında ödenmiş olan tutarlar ilgilinin bu madde kapsamı haricinde başkaca prim borcunun bulunmaması kaydıyla faizsiz olarak iade edilecektir.
Haciz işlemi uygulananların durumları:
Borcu nedeniyle hakkında icra takibi başlatılmış olup, menkul veya gayrimenkul mallarına haciz konulmuş olanların, yapılandırmaya başvurarak borçlarını taksitlendirmeleri halinde konulmuş olan hacizler hemen kaldırılmayacaktır. Hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak ve buna isabet eden teminatlar iade edilecektir. Haczin tamamen kaldırılması ise borç tamamen ödendiğinde mümkün olabilecektir.
Sağlık hizmetlerinden ne zaman yararlanabilecekler:
4/1-b (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalılar, 60/g kapsamında Genel Sağlık Sigortalısı olanlar, ek 5 inci ve ek 6 ncı maddeler, borçlarını yapılandırmaları hâlinde, yapılandırılan borç haricinde altmış günden fazla prim ve prime ilişkin borçlarının bulunmaması veya altmış günden fazla prim ve prime ilişkin borçları bulunmakla birlikte bu borçlarını ilgili kanunlara göre taksitlendirmiş veya yapılandırmış olup ödeme yükümlülüklerini de yerine getiriyor olmaları ve yapılandırılan borçlarının ilk taksitini ödemeleri şartıyla Genel Sağlık Sigortasından yararlanmaya başlatılacaklardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar