ABD'den flaş Afrin açıklaması: Yararlı olmaz!

ABD'den flaş Afrin açıklaması: Yararlı olmaz!

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey yetkililerinden açıklama geldi. Haberde, Türkiye'nin olası Afrin operasyonunun bölgenin ve Suriye'nin istikrarı konusunda yararlı olmayacağı aktarıldı.

ABD Dışişleri'nden üzst düzey bir yetkili, Reuters haber ajansına, ''Afrin operasyonu bölgenin ve Suriye’nin istikrarına yarar getirmez, Türkiye’nin çıkarlarını da ilerletmez'' dedi.

Türkiye medyasında 'YPG ordusu' diye yer alan, koalisyon tarafından 'Sınır Güvenlik Gücü' diye sunulan askeri oluşumla ilgili ABD Dışişleri'nin açıklamasında IŞİD'in büyük oranda yenilgiye uğratılmasının ardından ağır silahlı güce değil de temel güvenlik gücüne ihtiyaç olduğu ifade edildi.

Açıklamada şu görüşe yer verildi: ''Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) askeri yardımda Rakka operasyonu bittikten sonra değişim oldu. Artık ev ev dolaşarak temizleme yapacak ağır silahlara sahip bir askeri güce gerek yok. Temel güvenliği sağlayacak güce ihtiyaç var. Bu çerçevede değişim oldu.''

'TÜRKİYE'NİN TEK TARAFLI OPERASYONU'

Pentagon sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine-Galloway de Afrin operasyonuyla ilgili soruları ''Tek taraflı operasyonlarını Türk hükümetine sormanızı öneririm'' diye yanıtlayarak ekledi: ''ABD önderliğindeki koalisyonun Afrin’de süren bir harekatı yok çünkü IŞİD’e yönelik askeri operasyonlarına odaklanmış durumda.''

'VAZGEÇİLMEZ ORTAĞIMIZ DGS'YE DESTEĞİMİZLE İLGİLİ MÜTTEFİĞİMİZ TÜRKİYE İLE YAKIN İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ'

''Tüm tarafları gerilimi daha da tırmandırmaktan uzak durmaya ve ortak tehdit olan IŞİD'i yenmeye odaklanmaya çağırıyoruz'' söylemini tekrarlayan Galloway, ''IŞİD'e karşı savaşta vazgeçilmez ortağımız olan Demokratik Suriye Güçleri’ne desteğimizle ilgili NATO müttefikimiz Türklerle yakın işbirliği içindeyiz. Bu iletişim, kıdemli hükümet yetkililerinden Suriye’de sahadaki komutanlara kadar birçok seviyede devam etmektedir'' ifadelerini kullandı. ''Ancak görüşmelerin içeriğini paylaşamam'' diye ekledi.

'TÜRKİYE'NİN PKK İLE İLGİLİ ENDİŞELERİNİ ANLIYORUZ'

ABD'nin PKK'yi 'yabancı terör örgütü' olarak tanımladığını tekrarlayan Pentagon sözcüsü, ''Türkiye’nin PKK ile ilgili güvenlik endişelerini anlıyoruz. ABD, PKK'ye herhangi bir destek sağlamıyor'' dedi.