AKP ve MHP: 'İttifak değil koalisyon'

AKP ve MHP: 'İttifak değil koalisyon'

2015’in yaz aylarında masaya oturan ancak anlaşamayan iki partinin, 2019’da kurulacak hükümet için koalisyon görüşmelerine başladığı belirtildi. AKP ve MHP’nin seçim ittifakı denilen çalışmasının aslında koalisyon olduğu kaydedildi.

Milliyet Gazetesi yazarı Mehmet Tezkan, 2015 yazında masaya oturan ancak anlaşamayan AKP ve MHP’nin, 2019’da kurulacak hükümet için koalisyon görüşmelerine başladıklarını belirterek, “Seçim ittifakı deniyor ama aslında koalisyon” dedi.

Tezkan, ‘AKP – MHP ittifakı aslında koalisyona mı gidiyor?’ başlıklı yazısında, AKP ile MHP dün 2019’da kurulacak hükümet için koalisyon görüşmelerine başladıklarını belirterek, şunları kaleme aldı:

“Ne konuşuluyor derseniz. Herhalde seçim yasasını konuşuyorlardır. Herhalde siyasal partiler yasasını konuşuyorlardır. Herhalde yeni rejime geçmek için hangi yasayı nasıl değiştireceklerini ele alıyorlardır. Bu kadar mı?

Seçim ittifakıyla başlayıp 2019’da istedikleri sonucu alırlarsa 2023’e kadar sürecek koalisyonu ele aldıklarına göre, herhalde eğitim sistemini masaya yatıracaklardır. Herhalde dış politikayı tartışacaklardır. Herhalde faiz/enflasyon ilişkisi konusunda mutabakata varacaklardır. Herhalde enerji politikasında hemfikir olacaklardır. Herhalde iktidar partisinin büyük önem verdiği, MHP’nin şiddetle karşı çıktığı ‘demokratik açılım’ veya ‘Kürt meselesi’ üzerine ortak politika oluşturacaklardır. Herhalde belediye seçimlerinde de ittifak yapıp yapmayacaklarını konuşacaklardır. Herhalde ittifak veya koalisyon kurarlarsa anlaşma konularını kamuoyuna açıklayacaklardır.

‘İTTİFAK İKTİDAR OLURSA..’

Mesela; İttifak, iktidar olursa Avrupa Birliği’ne girmek için mücadeleye devam mı diyecek, yorulduk artık buraya kadar mı diyecek. Bilmemiz lazım..

İktidara yakın yazarlar koalisyon seçimden önce kuruluyor diye alkışlayacaklar.. Seçimde sonra iktidar pazarlığına son verildi diye övecekler.

Ama sonuçta bu da bir koalisyon. İttifak yoluyla kurulacak koalisyon. Heyetler hem müzakere ediyor hem pazarlık yapıyor. Bazı konularda taviz verecekler. Çünkü iki ayrı parti var, iki ayrı tüzel kişilik var, iki ayrı dünya görüşü var. Biz her konuda aynı fikirdeyiz derlerse tek çatı altında birleşmeleri gerekir.

Şöyle izah edeyim… O bakanın bu partide, şu bakanın bu partide olmasının bir önemi yok. Önemli olan, bakanların izleyecekleri politika.

Madem yeni düzen seçimden önce koalisyon kurmayı gerektiriyor.. Oy vermeden önce temel meseleler konusundaki tutumlarını da bilmek hakkımız.

‘KURAMAMIŞLARDI’

Dikkatinizi çekerim.. 2015’in yaz aylarında iki parti yine masaya oturmuş ama anlaşamamışlardı. Koalisyon kuramamışlardı. Bakalım bu kez ne olacak! İstikşafi mi kalacak, koalisyona dönüşecek mi?”