Başbakan Yıldırım: Gereken karşılığı vermeye hazırız

Başbakan Yıldırım: Gereken karşılığı vermeye hazırız

Başbakan Binali Yıldırım, Marmara Üniversitesi Sultanahmet Rektörlük Binası'nda 'Referandumdan Bir Yıl Sonra Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' konulu panelde konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul'da, Marmara Üniversitesi Sultanahmet Rektörlük Binası'nda "Referandumdan Bir Yıl Sonra Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" konulu panelde konuştu.

Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

''16 Nisan'da referandum gerçekleşmek suretiyle sistem değişikliği vatandaşlarımız tarafından onaylandı şimdi süreç işliyor. HSK'nın oluşumu yürürlüğe girdi askeri yargı bunların kaldırılması yürürlüğe girdi. Şimdi de yapılacak seçimlerde sistem topyekün olarak devreye girecek.

15 yıllık AK Parti iktidarının en zor şartlarında büyük bir değişim yönetim sistem değişikliği son 2 yılda gerçekleşmiştir. Bunun sebebi gerçekten bir şeyi isteyeceksiniz. Yılmadık üzerine gittik. Sen kendini yok eden sistem için çalışıyorsun diye eleştirenler oldu eğer ülkem kazanacaksa ben kaybetmeye hazırım. Bir Ali değil bin Ali feda olsun dedim. İradenin tek olması lazım. Tek adam anlamına gelmiyor. Yürütme yasama ilişkileri iç içe iktidar partisi ne derse o olur Meclis'te şimdi iki irade sandıkta ayrıldı. Yasama tarafı ayrı yürütme tarafı ayrı seçiliyor.

Yerel yönetimlerle ilgili 10 tane ili birleştirdim 81 ile 19 tane daha ilave ettim böyle bir şey yok. Bunlar Meclis'in işi. Cumhurbaşkanı ülkede yönetim süreçlerini hızlandıracak kararnameler çıkarıyor bakanlıkların sayısı düşürülecek çakışmaları önleyecek. Bu sistemi özetle şöyle tanımlıyorum sürekli istikrar güçlü tek başına iktidar. Sürekli istikrar yüzde 50'den fazla halk desteği alacaksın. Tek vesayet sahibi kalıyor millet. Meclis cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi birbirini kontrol eden iki yapı oldu.

Biz mükemmeli arasaydık, iyiyi bulamazdık. Mükemmel iyinin düşmanıdır. İyiyi bulmakla yetindik diye düşünüyoruz. Bunu getirdik. İleride aksaklık olursa bundan sonra gelen babayiğitler de onun gereğini yaparlar. Biz bir adım attık. 94 yıllık alışkanlığı, yönetim alışkanlığımızı darbelerle vesayetlerle müdahalelerle artık milletin gına getirdiği bir yönetim anlayışını değiştiriyoruz. 50'ye kadar kapalı rejim. 50'de ilk defa patlama olmuş. Milli irade patlamış o da 10 yıl dayanabilmiş. Bu sefer darbe FETÖ'cülerden geldi.

Ekonomi ile ilgili bu ara fırsatı ganimet bilerek Türkiye ekonomisi üzerinde de ciddi bir spekülasyon yapma gayretleri var. Ekonomi yönetimimiz olsun Merkez Bankamız olsun gündemine hakimdir. Bunun bilimsel gerçekliği yok tamamen dedikodular üzerine piyasa düzenini bozmaya gayret etme çalışmalarıdır. Tebdir almak gerekirsa anında gereken tedbirleri almaktan çekinmeyiz.''

Yunanistan'a uyarı yapan Yıldırım özetle şu ifadeleri kullandı:

''Ege Denizi'nde zaman zaman gerginliği artırmaya yönelik komşumuz Yunanistan'ın birtakım faaliyetlerinin olduğu malumunuz son zamanlarda bu ihlallerde artışlar göze çarpıyor. Aidiyeti sahipliği belli olmayan kaya parçaları var. Bunlara yönelik Kardak kayalıklarına benzer girişimlerin olduğunu görüyoruz. Didim açıklarında Antrofotos kayalığına Yunan bayrağı dikme girişimi oldu. Sahil Güvenlik ekiplerimiz gerekli müdahaleyi yaptılar oradan o bayrağı kaldırdılar. Yunanistan'a tavsiyemiz iyi komşuluk ilişkileri içerisinde gerginliği artıracak provokasyonlardan uzak durmasıdır. Ülkemizin egemenlik haklarından kimsenin taviz vereceğimizi düşünmemesini bekliyoruz. Bu yönde yapılacak fiili durumlara gereken karşılığı vermeye kararlıyız.''