CHP'li Tanal'dan Adalet Bakanı Gül'e sert yanıt

CHP'li Tanal'dan Adalet Bakanı Gül'e sert yanıt

Yargıda önemli işler yapıldığını ve adaletin çıtasının her geçen gün yükseltileceğini öne süren Bakan Gül'e yanıtı CHP'li Tanal verdi. Tanal, "Bağımsız ve tarafsız yargı olmadan adalet güçlendirilemez. Adalete olan güvenin tecelli etmesi için yargının kendine çekidüzen vermesi lazım" dedi.

Uğur Can Biçer

Türkiye'de adalet sistemi hep tartışıldı, tartışılmaya da devam ediyor. 

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, önceki gün AKP Trabzon İl Başkanlığınca bir otelde organize edilen, "Trabzon Sivil Toplum Kuruluşları ve Hukukçular Buluşması" başlıklı toplantıda konuştu. 

Yargı alanında çok önemli işler yapıldığını söyleyen Gül, hükümetin çok büyük devrimler yaptığını ifade ederek, "Seçimden sonra açıklayacağımız Yargı Reformu Belgesiyle güven veren adalet anlayışını daha da güçlendireceğiz. Bu çerçevede dün açıklamış olduğumuz Türk Yargı Etiği Bildirgesi ülkemiz için çok önemli bir milattır. Yargı mensuplarımız esasen uygulamaya çalıştıkları kuralları yazılı hale getirerek tüm vatandaşlarımıza, standardı yükseltmek için taahhütte bulunmaktadır. Bağımsızlığı, tarafsızlığı tüm muhattaplarına adaletli dağıtmayı yeniden taahhüt ederek etik ilkelerimizi belirledik" dedi.

Öte yandan Hukuk fakültesinden mezun olanların staj sürelerini uzatacaklarını kaydeden Gül, daha sonrasında hakim ve savcı yardımcılığı müessesesini getireceklerini ve yargının da adaletin de çıtasını  yükselteceklerini ifade etti. 

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, Adalet Bakanı Gül'ün açıklamalarını YURT'a değerlendirdi. 

Bağımız ve tarafsız yargı olmadan adaletin güçlendirilemeyeceğini ifade eden Tanal, bunu oluşturabilmek için HSK'nın içinden Adalet Bakanlığının çıkarılması gerektiğini söyledi. 

Adalet Bakanı, HSK Başkanı olduğu müddetçe,  Hakim ve savcıların tüm atama işlemleri adalet bakanlığı denetimi altında olduğu müddetçe tarafsız yargıdan bahsedemeyiz" diyen Tanal, "Artık hakim ve savcılar Cumhurbaşkanının söylediği her cümleyi kendilerine bir emir kabul ediyorlar. Yargı bir sefer siyasetin sopası olmaktan kendisini arındırmalı. Yurttaşa böyle bir güven verilmeli" diye konuştu. 

'ADAMINA GÖRE MUAMELE'

Cumhurbaşkanı talimatıyla soruşturmaların açılıp kapandığına dikkat çeken Tanal, Almanya vatandaşı Deniz Yücel ve ABD vatandaşı Rahip Brunson'un serbest bırakılma sürecine değindi. Tanal, "Arkası güçlü olanların yakınları tutuklanınca serbest bırakılıyor. Arkası güçlü olmayayın da tahliye edilmiyor. Adamına göre muamele yapılıyor. Kanun ne diyor, buna göre hareket edilmiyor" dedi. 

EREN ERDEM  

CHP'nin Silivri'de tutsak olan PM üyesi Eren Erdem'e 4 yıl 2 ay ceza verildiğini ancak şu anda 7.5 yıl hapis cezası verilip tahliye edilenlerin olduğunu belirten Tanal, "Öncelikle adalete güven olacak. Bu şekilde yaşanan gerçek olaylar var. Adalete olan güvenin tecelli etmesi için yargının kendisine çekidüzen vermesi lazım. Yargının kendini silkelemesi lazım" ifadelerini kullandı. 

STAJ SÜRESİ

Hukuk fakültesinden yeni mezun olanların staj sürelerinin uzatılacağına ilişkin de konuşan Tanal, Uzun hale getirilmesi adaletin tecelli edeceğinin garantisini vermez. Baskının kalkması ve eğitimin nitelikli ve vasıflı olması lazım. İster iki yıl değil 12 yıl olsa da kaliteyi yakalayamazsınız" dedi.  

Adil yargılamaların kriterleri olduğunu dile getiren Tanal, "Yargının üzerindeki idari, siyasi, basın tüm unsurlardan kendisini baskı altında görmemeli. Mahkemeler bile baskı hissediyor" diye konuştu.  

NE DEMİŞLERDİ? 

Gül, 2014'te yaptığı konuşmada önceleri Türkiye’de yargıya güvenenlerin oranının yüzde 60-70’lerde seyrettiğini ancak son dönemde bu oranın yüzde 20’lerin altına düştüğünü söylemişti. 

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ise 2016'da yaptığı konuşmada, "Geçmişte yargıya güven yüzde 70 idi, şimdi yüzde 30'lara düştü" diye konuşmuştu.