CHP'li kadınlardan 'Müftüye nikah yetkisi'ne tepki: Türkiye laiktir, laik kalacak!

CHP'li kadınlardan 'Müftüye nikah yetkisi'ne tepki: Türkiye laiktir, laik kalacak!

Müftülere verilen nikah kıyma yetkisine CHP'li kadınlar Gece Pazarı'nda bir araya gelerek tepki gösterdi

Çocuk yaşta evliliğin önünü açacağı ve laikliğe aykırı olduğu gerekçeleriyle tartışılan tasarıya bir tepki CHP İzmir Güzelbahçe Kadın Kolları'ndan geldi. CHP'li kadınlar Gece Pazarı'nda buluşarak müftülüklere nikah yetkisi verilmesini protesto etti. Protesto sırasında, 'Türkiye laiktir laik kalacak' 'Kadınların esaretine hayır' 'Müftülerin kıydığı nikaha izin vermeyeceğiz' 'Haklarımızı sokakta bulmadık, yedirmeyiz' gibi pankartlar açıldı.

Gece Pazarı'nda toplanan kadınlar adına basın açıklamasını CHP Güzelbahçe Kadın Kolları Başkanı Menekşe Işın okudu. Türkiye'de çözülmesi gereken birçok sorun olduğunu söyleyen Işın, "İşsizliğin, aşsızlığın had safhaya ulaştığı, basının ve bilimin hapsedildiği bir süreçte; yapılacak hiçbir iş kalmamış gibi, iktidar nikahı kimin kıyacağı ile uğraşmaya başladı. İktidarın müftülüklere resmi nikah kıyma yetkisi veren kanun tasarısını gündeme getirmesi, yaşamakta olduğu çöküşü sistematik tehditlerle bertaraf etmeye çalışmasıdır." dedi. Yaşanan kadın cinayetlerine ve kadınların yaşam tarzlarına yönelik saldırıları hatırlatan Işın, "Biz kadınlar her gün öldürülüyoruz. Her gün tacize, tecavüze ve şiddete uğruyoruz. Çalışma haklarımız elimizden alınıyor. Özgürlüklerimiz gasp ediliyor.Tek sorunumuz, evlenme akdinin müftü aracılığıyla yapılması mıdır? Mevcut şartlarda, ülkemizde evlendirme memuru sayısında bir sorun yoktur. Buna rağmen müftülüklere de bu yetkinin  verilmesi sosyal hayata dini tahakkümün dayatılması içindir." şeklinde konuştu.

Kadınların tasarıya izin vermeyeceğini belirten Işın, "Türkiye'de çocuk istismarı ve tecavüzlerin büyük çoğunluğunun dini nikah kisvesi altında yapıldığı düşünüldüğünde bu tasarının nasıl bir gaflet olduğu görülecektir.12 yaşında imam nikahına ve çocuk gelinlere izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında Türkiye'nin laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu belirten Işın, "Evlilik akdinin müftülükler tarafından yapılmasının önünün açılması din ve devlet işlerinin birbirine karıştırılmasıdır. Bu da laiklik ilkesine aykırıdır. Laikliğe açılan her gedik toplumsal kutuplaşmayı derinleştirecektir" diye konuştu.