‘Cumhur İttifakı’ seçmende negatif etki yarattı…

‘Cumhur İttifakı’ seçmende negatif etki yarattı…

Habertürk yazarı Altaylı, anket sonuçlarını vermeden, o şirketlerin patronlarının yorumlarını aktardı. Altaylı, “Cumhur İttifakı, ittifakı oluşturan patilerin ayrı ayrı aldığı toplam oylardan daha az oy alıyor. Sanki ittifaklar, özellikle Cumhur İttifakı’nda negatif bir etki yaratmış gibi” dedi. İlk kez oy kullanacak seçmenlerin yüzde 70’inin ise iktidar blokuna oy vermeyeceklerini söyledikleri belirtildi.

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, son 10 günde eline geçen Konsensus ve Gezici anketlerinin, birbirine çok yakın sonuçlar gösterdiğini belirterek, anket sonuçlarını vermeden o firmaların patronlarıyla yaptığı görüşmelerden edindiği izlenimleri aktardı. Altaylı, “İttifaklar, özellikle Cumhur İttifakı’nda negatif etki yaratmış gibi” ifadesini kullandı.

Fatih Altaylı, ‘Sonuç yok ama yorum var’ başlığıyla yayımlanan yazısında, seçim öncesi anket yayınlamama kararı aldıklarını bildirerek, “Ancak biz de meraklı gözlerle tüm anketleri gözden geçirip bir şeyler anlamaya çalışıyoruz elbette. Anket sonuçlarını vermeyeceğim ama bu anketleri yapan firmaların patronlarıyla konuşarak elde ettiğim bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum” dedi.

Cumhur İttifakının, ittifakı oluşturan patilerin ayrı ayrı aldığı toplam oylardan daha az aldığını belirten Altaylı, şunları kaleme aldı:

‘OYLARDA AZALMANIN NEDENİ GELECEK KAYGISI…’

“Daha ilginç olan ise seçmenlerin ittifakları oluşturan partilerden hangisine kendini yakın hissettiği sorusuna verdiği yanıtlar ile ittifaka verilen oylar aynı değil.

Sanki ittifaklar, özellikle Cumhur İttifakı’nda negatif bir etki yaratmış gibi.

Buradan kopan oylar genelde merkez sağın oyları. Azalmanın nedeni, bir grup seçmenin “gelecek kaygısı, eğitim sorunları ve ekonomik nedenlerle” arayış içine girmesi.

Nereye gittikleri net değil. Büyük bölümü hâlâ kararsız kategorisinde.

AK Parti’ye oy veren seçmenin üçte biri ekonomik yardımların sürmesi ve yapılan hizmetlerden memnun olduğu için oy vermeyi sürdürenler. Üçte biri ise güvenlik politikaları ve terörle mücadele nedeniyle AK Parti’yi tercih edenler.

‘YENİ SEÇMENİN YÜZDE 70’İ İKTİDAR BLOKUNA OY VERMEYECEĞİNİ SÖYLÜYOR’

Referandumda ilk kez oy kullanan seçmenlerin yüzde 64’ü “Hayır” demişti.

Bu kez ilk kez oy kullanacak seçmenlerin yüzde 70’i, iktidar blokuna oy vermeyeceklerini söylüyor. 18-27 yaş arası seçmende ise AK Parti’nin oyu yüzde 33.

Seçmenin yüzde 13’e yakını, utangaç seçmen olarak nitelenen “rengini belli etmeyen” seçmen kategorisinde. Bunlar ya “Kararsızım” diyor ya da hiç konuşmuyor.

Bu duruma kamuoyu araştırmacıları “Suskunluk sarmalı” diyorlar.

DİP DALGA

Bu kararsız seçmen, istatistiki metotla partilere dağıtılıyor ama bu kez bu dağıtımın “doğru olmama” ihtimali büyük.

Bu yüzde 13’lük grup “dip dalga” denilen şeyi yaratma ve sürpriz sonuçlar çıkarma ihtimalini artıran seçmenler.

Anketlere katılanların yüzde 66’sı görüşünü “rahatça” ifade edebildiğini söylerken yüzde 34’ü “rahat olmadığını” belirtiyor.

Bu nedenle de bu seçim son yıllarda tahmini en zor seçim olarak ortaya çıkıyor.”

‘BAY MUHARREM’DE GEÇ KALDI’

Fatih Altaylı, geçmişte AKP Lideri Tayyip Erdoğan’ı “küçük görmek”, “önemsizleştirmek” isteyen muhaliflerin, Erdoğan’dan söz ederken küçümseyici bir dil olarak kendisine “Tayyip” demeyi tercih ettiklerini, ancak bu dilin tam tersi etki yarattığını, seçmen nezdinde Erdoğan’ı sempatik hale getirdiğini kaydetti.

Altaylı, “Geçmişte AK Parti muhaliflerinin Erdoğan’ı sempatikleştirmekle sonuçlanan bu tavrı, şimdi AK Partililer tarafından İnce için kullanılıyor. AK Partililer, İnce için “Muharrem” diyorlar. Bu da geçmişte nasıl ki Erdoğan’ı “Bizim Tayyip” haline getirdiyse, şimdi de İnce’yi “Bizim Muharrem” noktasına doğru götürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu hatanın farkına varmış olmalı ki, son birkaç gündür jargonunu değiştirdi ve “Muharrem” diyerek küçültmeye çalıştığı rakibine artık “Bay Muharrem” demeye başladı. Ama sanki biraz geç kaldı” dedi.