Dünyanın merakla beklediği zirve sona erdi: İşte ilk açıklamalar!

Dünyanın merakla beklediği zirve sona erdi: İşte ilk açıklamalar!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katıldığı Suriye konulu üçlü zirve sona erdi.

PUTİN: CİDDİ AŞAMALAR KAYDETTİK

Toplantı sonrası üç liderin düzenlediği basın toplantısında ilk olarak konuşan Putin, Rusya, Türkiye ve İran'ın IŞİD de dahil olmak üzere terörle mücadelede işbirliğini geliştirme konusunda anlaştığını belirtti. Putin, Astana sürecinin devamı hususunda uzlaştıklarını ifade etti.

'SURİYE ULUSAL DİYALOG KONGRESİ KONUSUNDA MUTABAKAT SAĞLADIK'

Erdoğan ve Ruhani ile Suriye Ulusal Diyalog Kongresi düzenlenmesini desteklediklerini söyleyen Putin, kongrenin detayları ve süresiyle ilgili çalışması yapılması için dışişleri bakanlıklarına talimat verdiklerini vurguladı. 

Putin, üç ülkenin istihbarat servislerinin ve savunma bakanlıklarının da konu üzerinde çalışacağının altını çizdi.

'SURİYE DIŞ VE İÇ MUHALEFETİNİN KONGREYE DAVET EDİLMESİ KONUSUNDA ANLAŞTIK'

Putin, yaptıkları görüşmede Suriye dış ve muhalefetinin kongreye davet edilmesi konusunda anlaşma sağladıklarını kaydetti.

'ESAD, ANAYASA REFORMUNA VE SEÇİMLERE HAZIR'

Erdoğan ve Ruhani'ye Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la yaptığı görüşmeye ilişkin bilgi verdiğini anlatan Putin, Esad'ın anayasa reformu yapılmasına ve seçimlerin düzenlenmesine hazır olduğunu aktardı.  

Putin, Suriye yönetiminin barışçıl çözüm ilkelerine bağlı olduğunu da vurguladı.

'KONGREDE YENİ ANAYASA VE SEÇİMLER MASAYA YATIRILACAK'

Bu arada Putin, kongrede yeni Suriye Anayasası'na ilişkin konuların da ele alınacağını söyledi.

Rus lider, "Tüm siyasi partileri, dış ve iç muhalefeti, etnik ve dini grupları masanın etrafında toplamak istiyoruz. Kongre, devlet düzeninin temini, yeni anayasa hazırlanması ve yeni anayasa temelinde BM'nin gözetimi altında seçimler yapılması gibi Suriye'nin toplumsal gündemini masaya yatıracak" dedi.

RUHANİ: SURİYE ULUSAL KONGRESİNDE BÜTÜN PARTİLER BİRLEŞECEK

Putin'den sonra söz alan Ruhani de şunları ifade etti:

Her şeyden önce teşekkür etmek istiyorum. Bu toplantı öyle bir zamanda yapılıyor ki bu üç ülkenin çalışmaları, Suriye'deki barış ve istikrarın oluşması için zemin hazırladı. Bütün dünya bu konuyu bilmesi gerekiyor ki terörizm hiçbir zaman hiçbir ülke için bir araç olamaz. Terörizm bütün ülkeler için tehlike yaratıyor. Bütün ülkeler olarak bunu gördük. IŞİD, bütün ülkeler için tehlike oluşturdu ve günahsız insanları şehadet mertebesine getirdi. Bugünkü toplantı çok açıktı. Üç ülke kendi fikirlerini çok açık bir şekilde beyan ettiler. Yapılacak kongrede bütün partiler, bu kongrede birleşecekler ve Suriye'nin geleceği için müzakere yapacaklar. Üç ülkenin dışişleri bakanları ve genelkurmay başkanları bu kongrenin daha kolay yapılması için anlaştılar. Bugün yeni bir adım atıldı barış ve istikrar için. Umuyorum ki gelecekte güvenlik ve yeni özgür bir seçimin yapılmasına şahit olalım.

ERDOĞAN: TERÖRİST UNSURLAR SÜREÇTEN DIŞLANMALI

Ruhani'den sonra Erdoğan açıklamalarda bulunuyor. Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

Değerli dostum Putin'in şahsında tüm Rus dostlarımıza teşekkür ediyorum. Rusya ile yoğun diyalogumuz gerek ikili konularda gerekse bölgesel konularda devam ediyor. Bunun meyvelerini her alanda topluyoruz. Özellikle bu ivmenin artarak sürdürülmesi konusunda Putin ile hemfikiriz. Ruhani ile gerçekleştirdiğimiz ikili görüşmede ülkelerimizin ilişkilerini daha da geliştirme hususunda mutabık kaldık. Bugün değerli dostlarım Putin ve Ruhani ile kritik görüşmeler yaptık. Suriye'de ateşkes tesis edilmesi amacıyla atılan adımları tekrar gözden geçirdik.

'GÖRÜŞ BİRLİĞİNE VARDIK'

2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararında tanımlandığı üzere, Suriye halkının öncülüğünde ve sahipliğinde yürütülecek kapsayıcı, özgür, adil ve şeffaf bir siyasi sürecin hayata geçirilmesine yardımcı olmak husunda görüş birliğine varmış bulunuyoruz.

Suriye Ulusal Diyalog kongresinin bu ilkeler temelinde çalışmaya karar verdik. Bugünkü ortak açıklamamız, iş birliğimizin esaslarını yansıtan ilk adımdır. Ancak bu çabanın başarısı başta rejim ve muhalefet olmak üzere tarafların tutumuna bağlıdır.

'TÜRKİYE'NİN MİLLİ GÜVENLİĞİNE KASTEDEN TERÖRİST UNSURLAR...'

Suriye'nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğü ile ülkemizin milli güvenliğine kasteden terörist unsurların süreçten dışlanması, Türkiye olarak önceliklerimiz arasında yer almaya devam edecektir.

'BÖLGEYE OLUMLU ETKİ YAPMASINI ÜMİT EDİYORUZ'

Ülkelerimiz arasındaki bu verimli işbirliğinin tüm bölgeye olumlu etki yapmasını, bölgedeki gerginlikleri ve mezhebi ayrışma riskini azaltmasını ümit ediyoruz.