Erdoğan: İdlib'de ciddi bir harekat var

Erdoğan: İdlib'de ciddi bir harekat var

Cumhurbaşkanı Erdoğan,"İdlib'in güvenliğini sağlamaya yönelik yeni bir adımla daha ileriye taşımanın gayreti içindeyiz. İşte bugün örneğin İdlib'de ciddi bir harekat var ve bu devam edecek" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İçeride ve dışarıda ülkemize kim tehdit oluşturuyorsa biz bunlara 'hoş geldin' demeyeceğiz. Tam aksine onlar hareketlendiği zaman biz onları yerinde bastırmasını inşallah başarabileceğiz. Bunu başardığımız anda zaten güçlü Türkiye oluruz. Şu anda bunun adımlarını attık, atıyoruz" diye konuştu.

Erdoğan, IKBY'deki referandumla ilgili, "Açık ve net söylüyorum, bu anlayışla gidersen hiçbir netice çıkartamazsın. Yapacağın tek iş var, başladığın noktaya geri dönmektir. Eğer başladığın noktaya geri dönmüyorsan orada yalnızlığa mahkum olacaksın ve elindeki tüm imkanları da kaybedeceksin" ifadelerini kullandı.

"İdlib'de ciddi bir harekat var"

Erdoğan "Fırat Kalkanı Harekatı'yla kendimize bölgemizde açtığımız alanı şimdi İdbil'in güvenliğini sağlamaya yönelik yeni bir adımla daha ileriye taşımanın gayreti içindeyiz. İşte bugün örneğin İdbil'de ciddi bir harekat var ve bu devam edecek" dedi. 

Askerimiz İdlib'te değil

Erdoğan, salondan çıkarken gazetecilerin soruları üzerine açıklama yaptı. Türk askerinin İdlib'e girmediğini söyleyen Erdoğan harekatı Özgür Suriye Ordusu'nun sürdürdüğünü söyledi.  Erdoğan, "Fırat Kalkanı Harekatı'nda olduğu gibi bir yöntem mi kullanılacak?" sorusuna, "Boksa girildiği zaman yumruğun sayısı sayılmaz" yanıtını verdi. Erdoğan "İdlib'in içi bizim, dışı Rusya korumasında" dedi. 

Dün gece tansiyon yükseldi

Kayseri 1'inci Komando Tugayı ve Bolu 2'inci Komando Tugayı'ndan askerlerin de Cilvegözü Gümrük Kapısı'na ulaşmasının ardından dün akşam bölgede hareketlilik başladığını duyurdu. Gece de İskenderun Tren Garı'na getirilen 20 tanklık araç konvoyu Reyhanlı sınırına ulaştı. Son sevkiyat ardından 500 kişilik Türk askerliği birliğin İdlib'teki çatışmazlık bölgesine geçtiği öne sürüldü. Ancak, bu durum resmi olarak doğrulanmadı.

Neden İdlib?

Hatay sınırındaki PKK'nın uzantısı PYD/YPG'nin tam kontrolünde olan Halep ile Afrin'den göç edenlerin de bulunduğu İdlib'te yaklaşık 2 milyon kişi yaşıyor. İdlib, Türkiye sınırına 45 kilometre uzaklıkta, kuzeyde Hatay ve Afrin, doğuda Halep ve batıda Akdeniz sahilindeki Lazkiye ile çevrili olan stratejik bölge. Suriye'de yıllardır süren iç savaşın başlama noktası ve kördüğümü olarak nitelendirilen İdlib'te Hayat Tahrir-i El Şam ve farklı gruplar barınıyor. Hatay sınırındaki PYD/YPG'nin tam kontrolünde olan Afrin ile Halep'ten göç alan İdlib ayrıca Suriye'nin Akdeniz'e açılan kapı olan Suriye rejiminin kontrolündeki Lazkiye'ye de çok yakın noktada. Lazkiye-Halep-Hama gibi önemli şehir merkezlerine giden yollara ulaşabilirliği, Akdeniz'e çıkış olasılığı ve rejimin kalbi durumundaki Lazkiye'ye coğrafi yakınlığı gibi nedenlerle büyük önem taşıyan İdlib, Suriye için kritik kale olarak yorumlanıyor.

Bab-el Hava da sivil yönetim

Türkiye'nin Hatay bölgesinden Suriye'ye açılan ön önemli kapı olan ve Suriyeliler için günlük onlarca TIR yardımın geçiş yaptığı Cilvegözü Gümrük Kapısı'nın karşısındaki Suriye'nin Bab-Al Hava Sınır Kapısı da sivil yönetimin kontrolünde. Uzun süre Ahrar'uş Şam grubunun kontrolünde bulunan Bab-Al Hava Sınır Kapısı geçen temmuz ayında Hayat Tahrir-i El Şam'ın kontrolüne geçti. 21 Temmuz'da 2 grup arasında varılan anlaşmanın ardından Ahrar'uş Şam bölgeden çekilerek Hama kırsalına gitti. İdlib ve kırsalında bazı yerleşim alanları Hayat Tahrir-i El Şam'ın kontrolünde kaldı. Bu grup tam olarak Bab-Al Hava Sınır Kapısı'nda bulunmasa da kırsalında yer alıp çevresinde hakimiyet sağladı. Anlaşma kapsamında da gruplar ve örgütlerle ilgisi olmayan Suriyeli siviller, Bab-Al Hava Sınır Kapısı'nın yönetimine geçti. Çatışmalar nedeniyle bir süre kapatılan Cilvegözü Gümrük Kapısı da yönetim değişi üzerine tekrar giriş- çıkışlara açıldı.