Eski devlet bakanından Erdoğan'a mektup: Müftülere nikah yetkisi tehlikeli!

Eski devlet bakanından Erdoğan'a mektup: Müftülere nikah yetkisi tehlikeli!

Eski devlet bakanı Önay Alpago, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup yazarak 'müftülere nikah yetkisi'nin tehlikeleri konusunda uyardı. 'Size bu mektubu siyasi kimliğimle değil; bir kadın, bir anne/babaanne, bir hukukçu ve Kadın Aile ve Sosyal Hizmetler eski Bakani olarak yazıyorum' diyen Alpago, müftü nikahının kanunlaşması halinde kazanılmış hakların kaybedileceğinden kaygılı olduklarını belirtti.

Alpago düzenlemenin getireceği tehlikeleri şöyle maddeledi:

"1- Böyle bir düzenleme önce Anayasa'ya aykırıdır. Anayasanın 174/4 maddesi ile resmi nikah, koruma altına alınmış olan İnkılap Kanunları arasında sayılmaktadır. Dini nikahın resmileştirilmesi, Anayasanın özüne aykırıdır.

2- Cumhuriyet bir kadın devrimidir. Ve Cumhuriyet ile kadın “kul kadın"olmaktan”, yurttaş kadın" olma” kimliğine kavuşmuştur. Resmi nikah yanında evlilik yaşı, boşanma kararının kocanın değil yargıçların takdirinde olması, mirasta ve tanıklıkta erkekle eşit sayılma ve tek eşlilik haklarına da bir Cumhuriyet yasası olan Medeni Yasa ile kavuşmuştur. Şimdi getirilen yasa tasarısı ile kadının en önemli kazanımlarını kaybetmesinin önü açılacaktır. Bir sonraki adım, boşanmalara da din adamları mı karar verecek, ya da MY.dan önce olduğu gibi “boş ol” sözü kadının kapı önüne konmasını geri mi getirecek sorusudur.

3- Kadının en önemli kazanımlarından birisi olan medeni nikahin içi boşaltılırken; her kadının kalbini acıtan çok eşliliğe ve toplumsal bir yaramiz olan çocuk yaşta evliliklerin artmasına yol açacaktır.

4- Evde doğum yapıldığında beyan üzerine kimlik verilebilmesine iliskin uygulama ise erken ve zorla evliliklerin, çocuk taciz ve istismarlarının imam nikahi ile meşrulaştırılmasına imkan verirken,çocuk istismarcılarına örtülü af getirecektir. Ayrıca bu durum çocukların ve çocuk annelerin sağlık sorunlarına da yol açacaktır.

5- Kadına yönelik şiddeti ve tercihlerine yönelik saldırıları daha da yaygınlaştıracak, onları çaresiz ve korumasız bırakacaktır.

6- Yaşamın her alanında dini kuralların egemen hale getirilmesi; çağdaş-uygar bir Cumhuryet'in temel diregi olan,eşitliğin, toplumsal barış ve hoşgörünün, demokrasinin teminatı olan LAİKLİK ilkesini ortadan kaldıracaktır. Çok hukukluluk , hukuk sistemimizi alt ust edecektir.

Bu ve benzeri gerekçeler ışığında yasa tasarısının geri cekilmesine yönelik talebim asla kişisel degildir.Bunlar toplumun yarısını oluşturan, diger yarısını da dünyaya getiren ve ülkemizde yaratılan her güzellikte emegi ve payı olan kadınlarımızın sesli ya da sessiz talepleridir."