İnek Bayramı’na yasak dinlemedi

İnek Bayramı’na yasak dinlemedi

İnek Bayramı’nın Ankara Üniversitesi Rektörlüğü tarafından keyfi biçimde yasaklanmasına tepki gösteren Mülkiyeliler, yasağı tanımayarak coşkulu şekilde bayramı kutladı.

Birgün'den Burcu Cansu'nun haberine göre; Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (Mülkiye)80 yıllık bir gelenek olan İnek Bayramı, gericilerin hedef göstermesinin ardından Ankara Üniversitesi Rektörlüğü tarafından keyfi şekilde yasaklandı. Rektörlüğün yasaklama kararını tanımadıklarını kaydeden Mülkiyeliler, 80 yıllık geleneklerine sahip çıkarak coşkulu, hiciv dolu bayram kutlamalarına başladı.

Öğrenci kimliği olmayan alınmadı

Sabah saatlerinden itibaren Mülkiye’nin önünde çevik kuvvet polisleri, gözaltı araçları, polis köpekleri ve TOMA beklemeye başladı. Öğrenciler okul girişinde özel güvenlik görevlileri tarafından tek tek kimlik kontrolü ve çanta aramasının ardından okula alındı. Dekanlığın “güvenlik” gerekçesi ile misafir ve mezunların bayram süresince kampusa alınmaması kararı gereğince öğrenci olmayanların girişine izin verilmedi.

Hedef gösterilen “İmam Duası” okunmadı

Dekanlık tarafından kutlama için salon verilmediğinden öğrenciler arka bahçede bir araya geldi. Sosyal medya üzerinden ve gerici faaliyet yürüten gruplar tarafından hedef gösterilen hiciv dolu “İmam Duası” etkinliği yapılmadı. Geçtiğimiz yıllarda kullanılan maket inek ya da gerçek inek de olmadığından “İnek Yürüyüşü” etkinliği de gerçekleştirilemedi.
Bölüm öğrencilerinin hazırladığı fermanların bir kısmı okundu. Kalan fermanların okunmasına yarın devam edilecek.

“Süreci kaygı ile izledik”

Yasaklar, gerici grupların kışkırtmaları ve hedef göstermeleri ile yok edilmeye çalışılan 80 yıllık geleneğe ilişkin üniversite rektörlüğünün yasakçı tutumuna, yapılan açıklamalarla tepki gösterildi. Bölüm temsilcileri adına konuşan Ramazan Sercan Sarı, “Mülkiye, İstanbul’dan Ankara’ya taşındığında Cebeci kırsalına gelen öğrenciler, eğlence amaçlı bir şeyler yapma amacı duyar. Kırsalda öne çıkan inektir, çayırdır, imamdır…O dönemde öğrenciler bu figürlerden ‘İnek Bayramı’ ortaya çıkarmıştır. Bunun halkın değerlerini yadırgama ile alakası yoktur tam tersine halkın değerlerine sahip çıkarak bayrama dönüştürme amacı vardır. 80 yıldır bu bayram, eleştiri havasında hiciv ile geçer. Burada iktidar da eleştirilir, siyaset meseleleri de tartışılır. Bu, Mülkiye ruhunun doğasıdır” dedi. Gerici gruplar tarafından hedef gösterilmelerini kaygı ile izlediklerine değinen Sarı, “Yapılan bu saldırı art niyetlidir, tahrik amacı taşımaktadır” diye konuştu.

“Bayramımızı budadılar”

Yarın da okunması sürecek fermanlar için rektörlük ile görüşmelerinin sürdüğünü belirten Sarı, etkinliklerinin bir bir budanmasına ilişkin şunları söyledi:
“İmam çıkardı besmelesini çeker, dekana, hocalara, bölüm öğrencilerine şakasını yapardı. Yoğun saldırı karşısında bunu yapamadık. Bölüm temsilcilerinin ferman gruplarının her biri belirli bir kostüm ve konsept ile ferman yazar ve atışmalar olurdu. Fermanların bir kısmı okunamadı. Konser yapmamıza imkan tanınmadı. Provokasyondan sonra festivali destekleyen şirketler arayıp desteklerini çektiğini açıkladı. Zeynep Casalini ve Moğollar gelecekti. Bayramımızı budadılar…”