CHP lideri ile her gün en az 5 bin yurttaş yürüyor

CHP lideri ile her gün en az 5 bin yurttaş yürüyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun öncülüğünde, partinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanması sonrası başlatılan "adalet yürüyüşü"nün bugün dokuzuncu günü. 25 gün sürmesi planlanan 432 kilometrelik yürüyüşte toplam 149 kilometre yol katedildi. Sağanak yağmur ve fırtına altında geçen tarihi yürüyüşün dünkü etabı Bolu'daki Mengen Sapağı'nda sona erdi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 'Adalet Yürüyüşü'nün 9'uncu gününe Şanalar Köyü'ndeki

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun öncülüğünde, İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanması sonrası başlatılan "adalet yürüyüşü" dokuzuncu gününü geride bıraktı. 25 gün sürmesi planlanan 432 kilometrelik yürüyüşte bugüne dek yaklaşık 162 kilometre yol katedildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, her gün ortalama beş bin kişi ile yürüdükleri bilgisini verdi.

Yürüyüş öncesi açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, bugün Berberoğlu'nun avukatlarının Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuracağını ifade etti. Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici’nin "adalet yürüyüşü"nün "hayır" bloğunu ayakta tutmak için yapıldığı eleştirilerine de cevap veren Kılıçdaroğlu, “Adalet yürüyüşü içinde ‘o onu dedi bu bunu yaptı’ya odaklanmamak gerekiyor" ifadesini kullandı.

Korteje bugün, Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Raşit Tükel, halk müziği sanatçıları Erdal Erzincan ve Tolga Sağ ile Sözcü yazarı Uğur Dündar da katıldı. 

Kortejde, kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile ihraç edilen ve "İşimizi geri istiyoruz" diyerek başlattıkları açlık grevinin 76'ncı gününde tutuklanan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça için de pankartlar açıldı. Ankara’da işlettiği kuruyemiş dükkanını yürüyüşe katılmak için kapatan esnaf Hıdır Aydun, bugün de korteje katılanlar arasındaydı.

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da sabah saatlerinde yürüyüşe ilişkin olarak  "Bizler ümmetin liderinin, reisin ağzından çıkacak tek bir kelimeye bakıyoruz. Tek kelimesiyle bu hak yolda bırak senin gibi yürümeyi ölürüz, şehadet için koşar öldürürüz" tehdidini dile getiren bir grup vatandaştan şikâyetçi oldu.


12 milletvekilinden oluşan heyetin İstanbul'da bulunan Maltepe Cezaevi'nde Berberoğlu'nu ziyaret etti. Heyet, Fatma Kaplan Hürriyet, Dursun Çiçek, Turabi Kayan, Sibel Özdemir, İlhan Kesici, Lale Karabıyık, Tahsin Tarhan, Mustafa Balbay, Zeynel Emre, Hüsnü Bozkurt, Haluk Pekşen ve Erdin Bircan'dan oluştu. 

İşte dakika dakika yaşananlar

18:30 - Konaklama için çadır kuruldu.

18:00 - Konaklama alanına varıldı.

17:52 - Yol kenarlarına çöplerin toplanması amacıyla belirli aralıklarla poşetler yerleştirildi.

17:30 - Yürüyüşün güvenliğini sağlayan polislerin bir kısmının 'Spor Güvenliği' yeleği giymesi zaman zaman espirilere sebep oldu. Katılımcılar, "Tabii en büyük sporu biz yapıyoruz, onların gelmesi normal; adalet ile adaletsizlik arasındaki maç bu" yorumlarında bulundu.

17:18 -Bolu-Ankara yolunu kullanan çok sayıda vatandaş kornalarla destek vermenin yanı sıra araçlarından inerek de katılım gösteriyor.

17:10 - Kılıçdaroğlu, ailesi ile birlikte yürüyor.

16:35 - Yürüyüş yeniden başladı. 

16:20 - Kortejin önünü tıkayan aracın çekilmesi için anons yapan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Şoför de araca uygun yakışıklılıkta bir delikanlı. Ondan daha havalı" dedi. 

16:10 - İzmir'den gelen yürüyüşçüler, İstanbul ve Ankara'nın da katılımıyla 'adalet' kelimesini birçok dilde yazdı.

16:00 - Korteje, Sözcü yazarı Uğur Dündar da katıldı. 

15:56 - Yapılan esprili anonsta, "Yürüyüşe başlamamız için Veli Ağbaba'nın güzellik uykusundan uyanması gerekiyor" dendi.

15:43 - Erdal Erzincan ile Tolga Sağ, küçük bir konser verdi. Görevli jandarmalar da milletvekillerinin çağrısı ve komutanlarının izniyle Erzincan ve Sağ'ı dinledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ankara Güvenpark'tan İstanbul'a başlatmış olduğu 'Adalet Yürüyüşü' 9. gününde. Korteje katılımda, geçen günlere kıyasla artış olduğu gözlendi. ‘Adalet Yürüyüşü’ne Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından destek gelirken, Kılıçdaroğlu’nun yürüyüş güzergahında karşılaştığı vatandaşlardan da olumlu tepkiler aldığı görülüyor. 25 gün sürecek 432 kilometrelik yürüyüşün sekiz günü geride kaldı. Yürüyüşün dünkü etabının son bölümü yoğun yağmur ve fırtına altında geçti. Kortej Bolu’daki Mengen Sapağı’nda sabahladı.

Tarihi yürüyüşün dokuzuncu gün etabı Kılıçdaroğlu’nun kısa açıklamasının ardından başladı. CHP lideri dokuzuncu gün konuşmasında; Maltepe Cezaevi’nde tutuklu bulunan Enis Berberoğlu’nun avukatlarının bugün Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, Erdoğan ve Bahçeli cephesinden kendisini hedef alan açıklamalara yönelik ise ‘polemiğe girmeyeceğim’ yanıtını verdi. 

Korteji Yeniçağa ilçesi girişinde, Mudanya Belediyesi bandosu 'Onuncu Yıl' marşı ile karşıladı. 

Uğur Dündar da yürüyüşe gelerek korteje destek verdi. Tarihi yürüyüşe ilişkin konuşan Dündar “Siyasi bir aidiyeti yok bu yürüyüşün. Genç kuşaklar bu yürüyüşün anlamını daha iyi anlayacak. Başında bir siyasetçi var ama siyaset yapmıyor. Burada egoların sıfırlanması lazım. Demokrasi ve adalet herkese lazım” diye konuştu.

Yürüyüş öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, Maltepe Cezaevi'nde tutuklu bulunan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun avukatlarının bugün Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuracağını söyledi. 

Korteje bugün Türk Tabipler Birliği de destek veriyor.  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Adalet Yürüyüşü'ne 9. günde bir destek de Türk Tabipler Birliği Yüksek Konseyi ve İstanbul Tabip Odası üyelerinden geldi. Doktorlar CHP Liderinin güneş altında başladığı yürüyüşü boyunca yürüyüşe eşlik etti

Kılıçdaroğlu, "Güzel bir güneş var. Atmosfer oldukça güzel. 'Adalet Yürüyüşü'müz devam ediyor. Toplumun her kesiminden sağ olsunlar, destek veren vatandaşlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız var. Onlara yürekten teşekkür ediyorum. Bu sabah Enis Berberoğlu'nun avukatları Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak. Bu da önemli bir aşama. Umuyorum, adalet yerini bulmuş olur. Yaptığımız yürüyüş, kutsal bir yürüyüştür. Bunun bir partiyle bir kişiyle bir sivil toplum örgütüyle ilgisi yok. 80 milyonun adalet talebi için yürüyoruz" diye konuştu. 

"KENDİ GÖRÜŞÜDÜR, SAYGI DUYARIZ"

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici'nin, 'Adalet Yürüyüşü'ne ilişkin eleştirilerine de yanıt veren CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Kendi görüşüdür, saygı duyarız. Şundan özellikle kaçınmamız gerekiyor. 'Adalet Yürüyüşü' içinde 'O, onu dedi; bu, bunu dedi' bundan kaçınmamız gerekiyor. Sayın Destici, onu söyleyebilir. Saygı duyuyoruz. Kendi görüşü o tarzdadır" dedi.

YÜRÜYÜŞTEN NOTLAR:

12:00  Kortej mola verdi.

10:00 Adalet Kortejini Yeniçağa ilçesi girişinde, Mudanya Belediyesi bandosu ‘Çav Bella’ marşı ile karşıladı.

09:00 Kılıçdaroğlu’nun açıklamasının ardından kortej yürüyüşe geçti. Korteje bugün Türk Tabipler Birliği de destek veriyor.

Uğur Dündar’ın ‘yürüyüş’ anısı

Adalet Yürüyüşü'ne katılan Uğur Dündar'ın gençlik anısı dinleyenleri gülümsetti.

15 Haziran Perşembe günü Ankara Güvenpark'tan yola çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öncülüğündeki adalet korteji, dokuzuncu gününde de İstanbul'a doğru yürüyüşüne devam ediyor. Adalet Korteji dokuzuncu günün ‘uzun molasını’  İstanbul’a yaklaşık 270 kilometre kala Yeniçağa ilçesi mevkiinde verdi. Korteje bugün Sözcü gazetesi yazarı duayen gazeteci Uğur Dündar da katıldı.

“BİR HAFTA TERLİKLE GEZDİM”

Dündar’ın mola sırasında anlattığı ‘yürüyüş’ anısı ise korteje renk kattı. İşte Dündar’ın gülümseten o anısı;  “1963 yılında üniversitede bir haksızlık üzerine ‘ne yapalım diye’ düşündük. ‘Ankara’ya yürüyelim’ dedi, biri. 

 ‘Ankara’ya Ankara’ya’ diye bağırmaya başladı gençler. Ve biz İstanbul’dan Ankara’ya yürümeye başladık. Yola 350 kişi çıktık. Ama sonra bir baktık 150 kişi kalmışız. Bostancı tüneline geldik. Bir başkomiser geldi. Bizi çevirdi. ‘İzinsiz yürüyorsunuz. Sizi buraya kadar izledik ama yeter artık. 

Dönün evinize’ dedi. O zamanlar böyle yürüyüş ayakkabısı filan yok. Ayakkabılar sert, çok sıkı. Vurmuş ayaklarımızı.  Eve döndüm. Babam da başkomiserdi. Ayakkabıları gördü. Memur adam. ‘Ne bu ayakkabıların hali’ dedi. Çıkardım ayakkabıları, ayaklarım kan içinde… Bir hafta terlikle gezdim…”