Macron'a bir tepki de Çavuşoğlu'ndan geldi

Macron'a bir tepki de Çavuşoğlu'ndan geldi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Macron'un açıklamalarına ilişkin, "Bizim Rusya ile ilişkimiz Fransa Cumhurbaşkanının ayıracağı kadar zayıf değil" dedi.

Çavuşoğlu, "Rusya ile güçlü ilişkilerimiz var. Bu tür açıklamalar doğru açıklamalar değil. Biraz daha ciddiyete davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu şunları söyledi:

"Maalesef birçok Avrupalı dostumuz popülizmi tercih ediyorlar. Fransa Cumhurbaşkanı'nın yaptığı açıklamalar da farklı ülkeler tarafından yalanlandı. Bir cumhurbaşkanına yakışır açıklama bekliyoruz. Ankara'da üçlü zirve yapılmadan önce Macron zirveye katılmak istediğini söyledi. Cumhurbaşkanımız, Putin ve Ruhani'yi aradı. Rusya 'Bir mahsuru yok' dedi. İran ise 'Üçlü toplantımızı yapalım, sonra 3+1 şeklinde başka bir toplantı yaparız' dedi. Macron, üçlü toplantıya dahil edilmeyince de gelmedi. Bunları açıklamak zorunda kalmamalıydık ama bir cumhurbaşkanı gerçeği söylemeyince biz söylemek zorundayız.

"Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un 'Türkiye’yi Rusya’dan ayırdık' sözü, doğru bir söz değil. Bizim farklı düşüncelerimiz olabilir, ama Rusya ile ilişkilerimiz Fransa Cumhurbaşkanı'nın ayıracağı kadar zayıf değil. Rusya ile ilişkilerimiz de NATO ile ilişkilerimizin alternatifi değildir. Bu tür açıklamalar doğru açıklamalar değil, biraz daha ciddiyete davet ediyoruz."

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Suriye'ye yönelik saldırının 'mükemmel bir şekilde gerçekleştiğini' söyleyerek, "Bu saldırıyla Türkleri Ruslardan ayırdık. Türkler kimyasal silahları kınadı" ifadelerini kullanmıştı.