'Tek tip elbiseye dayatmasını kabul etmeyeceğiz!'

'Tek tip elbiseye dayatmasını kabul etmeyeceğiz!'

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi, tek tip elbise tartışmalarıyla ilgili Galatasaray Lisesi önünde açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “Tek tip elbise dayatmasına izin vermeyeceğiz” dendi.

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ) dönem sözcüsü Ziya Karagül, 15 Temmuz sonrası hapishanelerin toplama kampı haline getirilmek istendiğini belirterek, tutsakların temel haklarının gasp edilmeye çalışıldığını vurguladı.

Hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine ve insanlık dışı uygulamalara dikkat çeken Karagül şöyle konuştu;

"3 kişilik hücrelerde 10 yada daha fazla tutsak konuluyor, yaşamsal malzemeler ellerinden alınıyor, temizlik materyallerinin bile toplandığı bazı pervasızlıklar kitap ve yayanın yasaklarıyla birleşiyor. Görüş hakları keyfi nedenlerle ellerinden alınıyor. Hasta tutsaklar için bırakalım hastaneye, hapishane revirine çıkmak bile sayısız dayatmayla işkenceye dönüştürülüyor."

Hapishanelerdeki yeni infaz sisteminin resmi olmayan kontra bir keyfilikle karakterize olduğunu belirten Karagül, tek tip elbiseyle bu keyfiliğin pekiştirilmek istendiğini söyledi.

“Saldırı tüm toplumadır”

Erdoğan’ın ağzından çıkan sözle yasaların getirildiği rejimle karşı karşıya olduklarını söyleyen Karagül, “Tek tip elbise saldırısı, kendi başına zindanlara dönük bir saldırı değildir. Bu hoyratlık, bu kendini kaybetme hali aslıda ve özünde tüm bir topluma dönüktür. Toplum cezaevlerinden verilen mesajla teslim alınmak, yeni devletin, rejimin, toplumun kalıplarına sokulmak ve tek tip bir itaatkârlar sürüsüne dönüştürülmek isteniyor” dedi.

Hapishanelerdeki tutsakların saldırı ve dayatmalara karşı can pahasına direneceklerini söyleyen Karagül, “Nasıl ki, 12 Eylül’de mahkemelere don-atlet çıktılar, işkencelere ve ölüm hücrelerine rağmen fiili direnişlerle baş eğmedilerse bugün de onlar bu geleneği geliştirerek karşı duracaklardır” diye konuştu.