Hatay’da örnek bir köyümüz: Vakıflı

Daha köyün girişinde birçok şey değişti. Yol kilit taşlarla düzgünce döşenmiş,  her iki yanında taşlarla örülen setlerin üzerinde portakal, mandarin ağaçları yer alıyor. Yol kenarlarında ne bir şişe, ne bir naylon torba, ne de bir moloz. Evlerin bahçelerinde kolayca yetişebilen çeşitli çiçekler.

Geçen hafta ziyaret edip üç gün kaldığımız Hatay’ın Samandağ ilçesinde “tek kalmış” Ermeni köyü Vakıflı’dan söz ediyorum. Ben daha çok kalkınma, tarım yönlerinden söz edeceğim. Vakıflı Köyü’ne artık mahalle deniyor. (www.vakiflikoy.com)

Köyün nüfusu 147 kişi. Elli hane var. Köyde batı ermenicesinin İskenderun ve çevresinde konuşulan bir lehçesi konuşuluyor. Tabii bütün köylüler türkçeyi de çok güzel konuşuyor. Çocuklar iyi eğitim alıyor.

Köyde organik tarım yapılıyor. Organik portakal ihracatındaki başarısı nedeniyle 2004 yılında bir de ödül almışlar. Köy Kalkınma Kooperatifi Başkanı Bedros Kehyeoğlu oldukça renkli bir kişilik. Elbirliği ile köydeki üç kuruluşun dayanışma halinde birbirlerini desteklemelerini sağlayabilmişler. Bu kurumlar kooperatif, vakıf ve kilise. Kadınların bu işlerde çok önemli katkıları var. Eski ilkokul pansiyon haline getirilmiş. Ayrıca geçen yıl mükemmel bir pansiyon daha yapılmış. Küçük grupları ağırlayabiliyorlar.

Burası aynı zamanda bir kültür merkezi. Bir toplantı salonu ve nar ekşisi, tarhana vb. gıdaları üretecekleri bir atölye de var. Çoğu köyümüzde muhtar, imam ve kooperatifin birbiri ile çatıştığını düşünürsek bu dayanışmayı takdir etmemek imkânsız.

Köyde Hatay’ın yöresel gıda ve yemeklerinin sunulduğu bir kahvaltı evi ve bir de restoranı var. Her yer portakal, mandarin, nar ağaçları ile dolu. Köyün kadınları nar ekşisi, çeşitli meyve likörleri, kurutulmuş kekik ve biber, çeşitli baharatlar, meyve konsantreleri, reçeller vb. üretiyor. Özellikle ceviz, turunç ve incir reçelleri çok çekici. Nar ekşisi gibi ürünler örneğin Boğaziçi Üniversitesi Tüketim Kooperatifine (BÜKOOP) de gidiyor. BÜKOOP bir topluluk destekli tarım grubu.

Köyden portakal, limon, mandarin vb. birçok meyveyi organik olarak almak mümkün. Köye günübirlik veya kalmak için gelen kişiler bütün bu ürünlerden satın alıyorlar. Kırsal turizm, organik tarım, kooperatifleşme birbirlerini destekleyen bir durum yaratmış. Bu çalışmalar sonucu köyde geçmişe göre bir kalkınma gerçekleşmiş. Bunun sonucu köye İstanbul’dan gelin gelenler olmuş.

Kooperatif başkanı Bedros Kehyeoğlu’nun aynı zamanda ev yapımı tarım ilaçları konusunda derin bilgi ve deneyimi var. Kimyasal gübrelerle, sentetik tarım ilaçları ile bozulmuş toprakları canlandırma konusunda başarıları var.

Vakıflı köyü agro ekolojik tarım ve kooperatifçiliğin bir köyü nasıl geliştirebileceğine dair çok güzel bir örnek oluşturuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar