Hizmet birleştirmesi yapmak istiyorum

Merhaba Hüseyin Bey,

Sigortalılık sürem 15 yılı geçti (başlangıcım 1998 yılı). Yaklaşık 2,5 sene kadar Emekli Sandığı'na bağlı olarak çalıştım (öğretmenlik yaptım), sonra istifa ederek ayrıldım. Şu anda çalıştığım firmamdan 3600 günlük prim ödeme + 15 yıllık sigortalılık süresi kapsamında tazminat almak için hizmet birleştirme yapmam gerekiyor sanıyorum. Bunu nasıl yapabilirim? Yardımınız için şimdiden çok teşekkürler.

Merhaba Sayın Okuyucumuz

Ülkemizdeki sosyal güvenlik mevzuatı gereği birden çok sosyal güvenlik kuruluşuna (SGK, BAĞ-KUR, emekli sandığı) tabi olarak çalışanların bu hizmetleri emeklilik hakkı kazandıklarında emekli olacakları kurumda birleştirilmektedir. Bunun olabilmesi için emeklilik döneminde vereceğiniz dilekçede farklı kurumlara olan hizmetleriniz belirtmeniz yeterlidir. Böylece dilekçe verdiğiniz kurum diğer kurumlarla yazışma yaparak eski hizmetlerinizi talep edecek ve birleştirme işlemi gerçekleşecektir. Siz 15 yıl ve 3600 gün hakkından yararlanarak kıdem tazminatı alarak işten ayrılacaksanız bu durumunuzu SGK’dan alacağınız bir yazı ile kanıtlamalısınız. Bunun içinde kuruma başvurmalısınız. Başvuru yaptığınızda Emekli sandığına tabi olan hizmetleriniz için birleştirme de talep edebilirsiniz.

İyi günler

Evlilik sebebi ile şehir değiştirdim

Merhaba Hüseyin Hocam


Ben 7 yıl boyunca özel bir bilişim firmasında çalıştım ve evlilik dolayısıyla iş değiştirmek zorunda kaldım (başka bir ilde) iş yeriyle konuşarak ayrıldım ve hiçbir hak alamadan normal şartlarda kıdem tazminatı almam gerekmez miydi? Herkes neden almadan çıktın diyor. Ama 3600 iş gününü doldurmadım bilgi verir misiniz acaba. Teşekkürler şimdiden

Merhaba Sayın Okuyucumuz

Yürürlükteki kıdem tazminatı konusunu düzenleyen maddeye göre sadece kadın işçi evlilik sebebi ile evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde işinden ayrılırsa kıdem tazminatı alabilmektedir. Erkek çalışanlar için böyle bir düzenleme söz konusu değildir. Sizin şehir değiştirmek suretiyle işten ayrılmanız istifa anlamına gelmektedir. İstifa da yine kıdem tazminatına hak kazandırmaz. Bu nedenle kıdem tazminatına hak kazanmanız ne yazık ki mümkün değil.

İyi günler

İşsizlik ödeneği için ne zaman başvuru yapmalıyız?

İyi günler Hüseyin Bey

Benim eşim doğum iznine ayrıldıktan 1 hafta sonra işveren işine son verdi. Acaba hem doğum parası hem de işsizlik maaşını aynı anda alabilir miyiz? Yoksa doğum izninin bittiği gün mü işsizliğe başvurabilirim? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz

Doğum sebebi ile raporlu olan bir çalışanın iş sözleşmesinin feshi ancak rapor süresi sona erdikten sonra geçerlilik kazanır. Dolayısı ile siz 16 haftalık istirahat süresinin sonunda geçici iş göremezlik ödeneği (doğum parası) için başvuruda bulunmalısınız. İşsizlik ödeneği için de yine istirahat süresinin sonunu beklemeniz gerekiyor.

İyi günler
 

Önceki ve Sonraki Yazılar