İran'a yaptırımı delen Reza Zarraf bağlantılı şirkete ceza

ABD Hazine Bakanlığı , İran'a uygulanan yaptırımları delen ‘Finans Kıymetli Madenler Turizm Otomotiv Gıda Tekstil San.Ltd. Şirketini’ cezalandırdı.

İran asıllı Reza Zarraf bağlantılı olduğu bildirilen İstanbul merkezli şirket, yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle 750 bin dolar para cezasına çarptırıldı.

Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi OFAC'a göre, şirket, (ismi açıklanmayan) bazı Amerikan finans kurumlarını kullanarak İranlı müşteri ve petrol şirketlerine 3 kez illegal para transfer etmek istedi. Ancak 2 transfer finans kurumlarınca bloke edildi.

Zarraf'ın Türkiye'deki şirketleri İran'a para transferi yapmak için kurduğu öne sürülmüştü.

Reza Zarraf bağlantılı olduğu bildirilen 35 şirket arasında bulunan 'Finans Kıymetli Madenler Tur. Oto.Gıda Teks. San.Ltd.Şti.'nin de para transferi yapıp yapmadığının araştırıldığı bilirilmişti..

Türk Kamuoyu Reza Zarraf ismini 17-25 Aralık yolsuluk operasyonu sırasında duydu.

Zarraf'la birlike 3 eski AKP'li bakan Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Eğemen Bağış'ın adı kamuoyunu meşgul etmeye devam ediyor.

Zarraf'ın iş ortağı olarak bilinen ve yolsuzluk suçlamasıyla İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin talimatıyla tutuklanan İran'lı işadam Babek Zencani'nin şirketleri de ABD Hazine Bakanlığı tarafından yakından izleniyor.

İran’a uygulanan yaptırımları delerek Türkiye’ye altın karşılığında petrol ve doğalgaz sattığı öne sürülen Zencani’nin , Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Tacikistan, Malezya ve Çin’de, kozmetik, finans, bankacılık, otelcilik, inşaat, emlak ve havacılık gibi bir çok farklı sektörde yatırımları bulunuyor.

Eğe Üniversitesinden mezun olan Zencani'nin Türk vatandaşlığı bulunmuyor.

Reza Zarrab ise İran, Azerbeycan ve Türk vatandaşı.

Zarraf’ın Zencani’yle iş ortaklığının İran devletine zarar verdiği belgelenirse, Zarrab'ın da İran'da mahkemeye çıkabileceği öne sürülüyor.

Ankara Hukuk Fakültesi 1972 mezunlar yıllığında Muammer Güler

‘İdeaali tıp fakültesi olmasına rağmen kader onun hukukçu olmasını istemiştir.
Uysal görünüşünün altında asabi bir karakter yatar. Arkadaş canlısıdır, macerayı çok sever.
5 arkadaş 6 damacana şarap içtiklerini sınıfta bilmeyen yoktur.’

Önceki ve Sonraki Yazılar