IŞİD de beşten büyük mü?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 24 Eylül 2014 günü New York'taki Birleşmiş Milletler salonunda Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerine doğru parmağını sallayıp “Dünya beşten büyüktür” dediğinde IŞİD Musul'u iki ay önce ele geçirmiş, Kobani'ye saldıralı da 10 gün olmuştu.

Aradan geçen ondört ayda Petrolü kontrol eden IŞİD, Batı'ya doğru yöneldi ve Akdeniz'e 150 kilometre kadar yaklaştı. Adeta Irak petrolünü Akdeniz'e akıtmak için bir koridor oluşuyordu.

Fakat Kobane'deki direniş ve bu yılın başında IŞİD'in püskürtülmesi herkes için, özellikle de petrol üzerine hesap yapanlar için olmayacak bir şeydi.

Ama oldu...

Dün bir Rus uçağı, hava sahasını ihlal ettiği için Türkiye tarafından vuruldu.

Rusya Devlet Başkanı Putin “sırtımızdan vurulduk” diye başlayan açıklaması “Türkiye ne istiyor? NATO'yu IŞİD'in hizmetine sunmayı mı?” sorusuyla devam etti ve şaşırtıcı bir cümleyle bitti: “Teröristlerin elindeki bölgelerden büyük miktarda petrol ve petrol ürününün Türkiye'ye gittiğini uzun zamandır biliyoruz. Buradan terörist grupların eline büyük paralar geçiyor”.

Putin, bir hafta önce G20'nin kapanışında da yine IŞİD petrolünden söz etmiş ve “IŞİD'i destekleyen ülkeler arasında G20 üyeleri de var” diye örtülü suçlamada bulunmuştu.

Şimdi bunu açık açık yapıyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın Enerji Bakanlığı koltuğuna oturduğu gün, Türkiye'yi IŞİD petrolünü almakla ve terörü desteklemekle suçluyor.

Buna yapan sadece Putin değil.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin savaş suçları kapsamında başlattığı “inceleme sürecinin” verileri arasında Türkiye'nin Suriye içinde savaşan güçlere para ve silah yardımıyla birlikte, IŞİD'in yasadışı petrol satışına göz yumduğu tespiti de var.

Bundan bir yıl önce Suriye Muhalefeti Ulusal Koordinasyon Kurulu lideri Heysem Menna'nın IŞİD petrolünü satın alan kurum ve kişilerin listesini Birleşmiş Milletler'e verdiğini, bu listede çoğunluğu Türklerden oluşan 127 kişinin isminin bulunduğunu açıklamıştı.

Suriye'nin Güvenlik Konseyi'ne Türkiye ile ilgili yaptığı iki başvuru var; bunlardan biri “teröristlerin Suriye'ye girişine yardımcı olmak” suçlaması, diğeri de “Charlie Hebdo saldırısından hemen sonra Fransa’da biri polis beş kişiyi öldüren Amedy Coulibaly’nin eşi Hayat Boumeddiene’in Suriye'ye kaçak yollarla girişine yardım etmek. Ancak bu konunun incelemeden çıkıp soruşturma ve davaya dönüşmesi pek mümkün değil. Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinden birinin bile vetosu bunu engelliyor.

Peki ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin'den oluşan beş daimi üye Erdoğan'ın parmağını salladığı o beş üye mi?

Paris Katliamı'nı yaşayan ve IŞİD'e savaş açan Fransa NATO anlaşmasının 5. maddesini değil, Lizbon Anlaşması'nı işletip Avrupa Birliği ülkelerinin silahlı gücünden yardım istedi...

İngiltere, AB anlaşmasıyla bu yardımı oybirliği ile kabul eden ülkelerden biriydi.

Çin'le dört milyar dolarlık füze anlaşması üç yıl oyalandıktan sonra G20'den iki gün önce iptal edildi.

IŞİD'e karşı operasyonları protesto edilen Rusya'nın bir uçağı ve helikopteri düşürüldü.

Geriye bir tek Dışişleri Bakanı Kerry'nin Senatosunda, IŞİD petrolü ve Türkiye üzerine soruları yanıtlamakta zorlandığı ABD kalıyor.

Fakat Suriye, Türkiye'yi şikayet ederken IŞİD ile petrol ticaretine ilişkin bilgilerin CIA'in elinde olduğuna dair gazete haberlerini de göstermişti.

Türkiye'nin kabarık siciline silah yüklü olduğu anlaşılan MİT Tırlarını de eklemek gerekiyor. TIR'ların gittiği öne sürülen Bayır Bucak Türkmenleriyle Türkiye'nin ilişkisi fazlasıyla karmaşık. Bayır Bucak Türkmen Tugayı'nın bileşenlerinden El Huva Billa Taburu'nun lideri Heysem Topalca en az iki davada firari sanık olarak aranıyor. Topalca 2011 yılında Şabanlı Köyü'nde 11 Suriye polisinin boğazını keserek ayaklanma başlatan isimdi.

Adı Reyhanlı Katliamı'nda, Adana ve Gaziantep'de yakalanan sarin gazlarında, yine Adana'da yakalanan havan topu başlıkları ve füze rampalarında, son olarak da Niğde'de ikisi güvenlik görevlisi üç kişinin öldürüldüğü IŞİD saldırısında geçiyordu.

IŞİD petrolü için Türkiye'yi suçlayan parmaklar giderek artıyor.

Evet dünya beşten büyük...

Peki IŞİD petrolü de beşten büyük mü?

Önceki ve Sonraki Yazılar