İşsizlik ödeneğim devam eder mi?

Merhaba Hüseyin Bey,

10 ay olan işsizlik maaşımın 4 ayını aldım ve yeni bir işe başladım. Yaklaşık 8 ay oldu fakat işten ayrılmayı düşünüyorum geri kalan 6 aylık maaşımı başvuru yaptığım takdirde tekrar alabilir miyim?

Teşekkürler

Merhaba Sayın okuyucumuz

İşsizlik ödeneği almakta iken bir işe başlayanların işsizlik aylığı kesilir. Bu kişilerin tekrar işsizlik ödeneğinden yararlanabilmeleri için ise işlerini yine ödeneğe hak kazandıracak bir nedenle kaybetmeleri gerekir. Siz “işten ayrılmayı düşünüyorum” demişsiniz. Bu istifa etmek anlamına gelir. İstifa ederek işten ayrılan bir kişi ise ne yazık ki işsizlik ödeneğine hak kazanamaz.

İyi günler.

Sigortam yapılmadı

İyi günler Sayın Fırat


Ben 1998 yılında 1,5 ay kadar bir işletmede çalıştım, maaşları elden aldım. Sigortam yatmadı, bu nedenle sadece sigorta primimin o tarih itibariyle tescilini istiyorum. Evrak ile ispatım yok ama aynı işyerindeki çalışma arkadaşlarından adını hatırladıklarım var. Benim o dönemde orada çalıştığımı biliyorlar. Kendi kardeşimde o dönemde orada çalıştı. Bu verilerle sigorta tescilini o gün itibariyle yaptırabilir miyim? Teşekkürler.

Merhaba Sayın Okuyucumuz

Siz bu konuda oldukça ihmalkâr davranmışsınız. Aradan 18 yıl geçmiş. Hizmet tespiti davası açmanız gerekiyor ve bu davalarda 5 yıllık bir hak düşürücü süre söz konusudur. Bu hak düşürücü süre sigorta girişi yapılmışsa ortadan kalkıyor. Ancak giriş hiç yapılmamışsa geçerli. Siz sigorta tescilinizin (giriş) yapılmadığını belirttiğinize göre ne yazık ki dava hakkınız ortadan kalkmış oluyor.

İyi günler.

Mesaiye gelmedim diye işten çıkardılar

Merhabalar İrfan Bey,

3 aydır çalıştığım iş yerimde bir anda çıkartıldım 15 günlük iş arama hakkımı da vermediler. Sebebi ise resmi tatilde mesai olduğu için gelmedim diye tutanak tutup işten çıkarttılar mahkemeye gidip şikâyetçi olsam yüklü şekilde tazminat davası açabilir miyim mağdur ettikleri için şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar.

Merhaba Sayın Okuyucumuz

İşçinin Genel tatilde (bayram vb.) çalışması kendi onayına tabidir. Bu onayı vermiş olan bir işçi genel tatilde çalışmak zorundadır. Ancak bu konuda bir onay vermeyen işçinin bu gerekçeyle işten çıkarılması usule aykırıdır. Diğer taraftan 3 aylık bir kıdemi olan işçiye işten çıkarılması koşulunda 2 haftalık ihbar tazminatı ödenir. Şayet işçi işverence kötü niyetli fesih olarak değerlendirilebilecek bir nedenle işten çıkarılırsa ihbar tazminatının 3 katı tutarında olan kötü niyet tazminatı talep edebilir. Bu tazminata hak kazanabilmek bakımından elbette ki işçinin bu iddiasını kanıtlaması da gerekecektir. Bunların dışında sözünü ettiğiniz mağduriyet sebebi ile bir dava söz konusu olur mu? Bu konuyu bir hukukçu ile konuşarak birlikte değerlendirmelisiniz.

İyi günler.


Önceki ve Sonraki Yazılar