TRT’nin şarkı yasağına bir tepki de Mehmet Güreli’den geldi

TRT’nin şarkı yasağına bir tepki de Mehmet Güreli’den geldi

Darbe döneminde sansürün merkezi olan TRT’de yasakların yeniden gündeme gelmesi tüm Türkiye'de büyük şaşkınlık yarattı. Birçok ünlü ismin şarkılarının yasaklı listesine alınmasına sanat dünyasından tepki yağıyor.

12 Eylül döneminde ‘Lambaya Püf De’ şarkısı erotik, Musa Eroğlu’nun ‘Yolun Sonu Görünüyor’ türküsü intiharı özendirici, Orhan Gencebay’ın ‘Batsın Bu Dünya’ adlı parçası ised üzene isyan olarak nitelenip yasaklanmıştı. CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, TRT KİT Alt Komisyonunda yasaklanan program ve şarkıları sordu. TRT yönetimi tarafından verilen yanıtta ‘Akıl Çıkmazı’, ‘Dört Duvar Özgürlük’ isimli programların ve 142 Türkçe, 66 Kürtçe şarkının yasaklandığı belirtildi. Yasaklanan şarkıların listesi şok etkisi yaratırken bazı sanatçılar yasaklara karşı tepkisini dile getirirken bazıları ise susmayı tercih etti. Onur Akın, Mehmet Güreli gibi isimler açıklama yaparken, Demet Akalın tepkisini Twitter’dan dile getirip yasağı TRT’ye sordu.

Usta sanatçı Mehmet Güreli’nin konuya yönelik açıklaması ise şu şekilde: 

“Kimse Bilmez'in 30 tane cover'ı var. Eskiden de yasaklamak için bir neden bulurlardı. Eskiden bu işi müzisyenler denetlerdi. Şarkılar yayınlanmazdı. Nedenleri ne ona bakmak lazım. Yasaklarla ilgili düşünmek bile istemiyorum. Bunlar aşıldı diye biliyordum. Birilerine yapıyorlarsa benim şarkıma da yaparlar. Şarkım o yasaklı listesine girmese de aynı şeyi söylerdim. Mesela şişirilen şarkılar var, ama kimse dinlemiyor.

“KÖTÜLÜKLERE HOŞT DEMEK YASAK” 

TRT’nin yasaklarına en sert tepki ise sanatçı Kalben’den geldi. Kalben verdiği görüşte şu ifadeleri kullandı:  Ülkemizde dertlere, kötülüklere, kalpsizlere hoşt demenin ve sevdiğinle sevişmenin yasak olduğunu bir kez daha anlıyorum. Öyle olmayan, adil ve aşktan, tutkudan, severek üretmekten beslenen bir düzen diliyorum”… 

TRT yasağını sosyal medya üzerinden öğrenen şarkıcı Demet Akalın, yoğun olarak kullandığı hesabından konuya dair paylaşımda bulundu. ‘Ah Ulan Sevda’ isimli parçası yasaklılar listesinde bulunan şarkıcı Akalın şu paylaşımı yaptı:

(Sözcü)