Meclis'in ilk günü...

ANKARA- Ve 7 Haziran’da seçilen, 25. Dönem Milletvekilleri dün, yemin edip, görevlerine başladılar! Eskiler, daha doğrusu ikinci ya da üçüncü kez seçilenler bir yana, İlk kez seçilen milletvekillerinin, heyecanı ve coşkusu yüzlerinden okunuyordu. Öylesine ki elini nasıl tutması gerektiğini, nereye koyacağını şaşıranlar vardı. Yürüyüşleri bile, “yeni” ya da “acemi” olduklarını ele veriyordu.

2002’den bu yana Meclis’e ilk kez dört ayrı parti seçimden çıkarak geldi. Ve 13 yıldır, “tek başına” ülkeyi yöneten AKP iktidarı son bulu. Şimdi bu Meclis’ten yeni bir hükümet çıkacak, ya da çıkamayacak! Dün, Meclis’in ilk gününde önemli bir ayrıntı dikkatimi çekti. Sanki, AKP’lilerin o eski “kibri” yoktu. Daha bir munis, daha bir hoşgörülü daha bir candan davranıyorlardı... CHP, MHP ve HDP’lilerle daha bir samimi olma gayretleri vardı... 7 Haziran seçim sonuçlarını, en azından bu havayı yarattığı için önemsemek gerek.

***

Yukarıda da belirttiğim gibi bu Meclis’ten yeni bir hükümet çıkacak. Rivayetler muhtelif. Zira, her gün köy kahvehanelerinde bile günde birkaç hükümet kurulup dağılıyor. Meclis kulislerinde de durum aynıydı... Yok, AKP – MHP hükümeti, yok “büyük koalisyon” AKP –CHP hükümeti... Öte yandan uzlaşma sağlanamaması halinde erken seçimin kaçınılmazlığı konuşuluyordu. Muhalefet kesimi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “süreci yönetmek” için kendine göre neler yapabileceğini tahmin etmekte güçlük çekiyor. Öyle diyorlar... Bir başka ifadeyle Tayyip Bey’in “Anayasal sınırlara çekileceğini” pek ummuyorlar. Onlara göre, hangi formül olursa olsun, ahenkli bir “koalisyon hükümeti” zor. Olsa olsa, ancak ömrü kısa bir “seçim hükümeti” olabilir. Kısacası, bir icraat hükümetinden umutları yok.

***

Henüz, koalisyon görüşmeleri resmi olarak başlamadı... Yani henüz bir görevlendirme olmadı. Öncelik Meclis Başkanlığı ve başkanlık Divanı... Meclisi en yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili ve eski Genel Başkan Deniz Baykal açtı... Ve Baykal, büyük bir olasılıkla CHP’nin TBMM Başkan adayı olacak. Üstelik önceki günkü parti içi eleştirilere rağmen... İki gün önce Kılıçdaroğlu’nun yeni CHP grubuyla yaptığı toplantıda, kimi milletvekilleri, (Engin Koç ile Erdoğan Toprak gibi) Baykal’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesini eleştirmişti. Ancak buna rağmen Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Deniz Bey’in Meclis Başkanlığı için en doğru aday olduğunu düşünüyor.

***

MHP Murat Başesgioğlu’nu aday gösterecek... AKP de Nabi Avcı’yı... HDP ise eski AKP kurucusu Dengir Mir Mehmet Fırat’ı öne çıkarıyor... Dört partinin dört adayının da hükümet kurulması sürecinde, üzerinde uzlaşı özellikleri olan isimler... Acaba hangisi olur?

Hemen söyleyelim; bu isimlerden hangisi seçilirse, büyük bir olasılıkla, o’na oy verenler, hükümet üzerinde de uzlaştı demektir. Yakınlık derecesine bakarsanız, MHP’li Murat Başesgioğlu’na AKP’liler sıcak bakıyor. Dengir Mir Mehmet Fırat, her ne kadar eski AKP kurucusu olsa da o kadar sempatisi olduğu söylenemez. AKP’li Nabi Avcı’ya da MHP’nin itirazı olmaz diye düşünüyorum.
Gelelim Deniz Baykal’a... Bana göre bilgi birikim, diplomasi, deneyim... Hepsini bünyesinden bulunduran bir isim. 1973’ten beri Meclis’te... Meclis’i de Devleti de çok iyi bilen ve en donanımlı siyasetçi... Kendisi de bu görevi talep ediyor. Eğer bir büyük toplumsal uzlaşmadan söz ediliyorsa, Sayın Baykal’ın değerlendirilmesi gerekir, diye düşünüyorum. Meclis’teki siyasi parti grupları ne düşünür, hangi hesabı yapar bilemem!

Önceki ve Sonraki Yazılar