O, saraydan çıkacak bi kere!

Eee… Seçim mevzuu geçti. Parababaları ve patron kuruluşları olsun, emperyalist müesseseler olsun, hepsi bülbül kesildi. İstikrar istiyorlarmış, uzlaşma istiyorlarmış. İstesinler bakalım. Biz de başka şeyler istiyoruz!..

Hükümet kurulsun, kurulmasın, fark etmez. Parlamento açıldığında hemen yapılabilecek bazı işler var. Madem bir önceki Meclis’te muhalif olan partiler bugün çoğunluktur ve seçim sürecinde bir sürü vaatte bulunmuşlardır.

Hükümetin kuruluş süreci uzasa da, hatta hükümet kurulamayıp erken seçim kararı alınsa da, mevcut Meclis kanun teklifi vererek hızla bazı tedbirler alabilir.

En acil olanlarını sıralıyorum:

Asgari ücretten vergi derhal kaldırılsın. Asgari ücret üzeri vergiler gelire göre kademeli olarak artırılsın ve bu durum yasal güvenceye kavuşturulsun.

Cumhurbaşkanlığı makamını işgal eden unsur, zaten kaçak yapılmış, bir israf, şaşaa abidesi olan ‘saray’dan bir kanun marifetiyle çıkarılsın.

‘Sembolik’
bir rolü olan makama o kadar kocaman bina lazım değildir. Münasip bir yerde, yargılanacağı güne kadar ikameti için kendisine bir yer tesis edilebilir.

Muhit mesela Hamamönü olabilir. Kanun çıkarılarak konu netleştirilmelidir.

KaçAk Saray olarak anılan mevcut bina için büyük masraf yapıldı. Yıkılması saçma olur.

İçinden kanunsuz biçimde otoyol geçirilen ODTÜ’nün denetiminde yoksul öğrenciler için bedava yurt ya da kütüphaneye dönüştürülebilir.

Saray için tahsis edilen para öğrencilerin barınma, yemek ve kitap ihtiyaçları için harcanmalıdır. Bu konuda hemen bir yasa çıkarılabilir.

Cumhurbaşkanlığı gizli ödeneği derhal kaldırılmalıdır. Ehliyetsiz adama ödenek de gerekmez.

Bugüne kadar yapılan harcamaların dökümü yapılmalıdır, hesabı sorulmalıdır. Bunun için kanun çıkarılmalıdır.

Yeni Meclis hızla bir ‘Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu’ kurmalı, Cumhurbaşkanlığı makamını işgal eden unsur ve dört eski bakan başta olmak üzere haklarında rüşvet ve hırsızlık iddiaları ayyuka çıkmış tüm yetkililer sorgulanmalıdır.

Suriye’deki Cihatçı katillere giden silah ve mühimmatlar konusunu ve bu katillerin Türkiye’deki gizli ve açık müesseselerle ilişkilerini soruşturacak ayrı bir komisyon kurulmalı, halk bu konuda bilgilendirilmeli, sorumlulardan hesap sorulmalıdır.

Haziran şehitlerinin kanları yerde duruyor. Yeni Meclis, talimatı verenden kurşunu sıkana, tekmeyi atana kadar herkesin yargılanmasını sağlamakla mükelleftir.

Bunlar, fazlasıyla vaat ve lafla Meclis’e giren muhalefetten asgari beklentilerimizdir.

Hareket bekliyoruz…

Önceki ve Sonraki Yazılar