TOGG'dan bile eskiydi! Anadol'un üretimi neden durdu? İşte Koç Holding'in yerli otomobil serüveni

TOGG'dan bile eskiydi! Anadol'un üretimi neden durdu? İşte Koç Holding'in yerli otomobil serüveni

Türkiye'nin seri üretime geçen, TOGG'dan daha eski olan ilk yerli otomobili Anadol'un üretimi neden durdu?

Türkiye'de yerli otomobil denildiğinde şu an akıllara hemen TOGG geliyor. Ancak TOGG'dan da önce ülkemizin yerli otomobil serüveni vardı. O da Anadolu markasıydı.

ekran-goruntusu-2024-03-22-193125.png

Peki, Koç Holding, Türkiye'nin seri üretime geçen ilk yerli otomobili Anadol'un üretimini neden durdurmuştu?

ekran-goruntusu-2024-03-22-193142.png

İLK YERLİ ARABA ANADOL NE ZAMAN ÇIKTI?

Webtekno'nun aktardığına göre Anadol, 58 yıl önce hayata geçmiş, otomobil endüstrisiyle ilk ciddi temasımız ise ünlü iş insanı Vehbi Koç ile başlamıştı.

1966'da Türkiye'de Otosan firması, Ford Motor Company ile lisans anlaşması yaparak otomobil üretimine başladı. Böylece ülkemizin ilk yerli otomobili olan Anadol'un temelleri de atıldı. 

ekran-goruntusu-2024-03-22-193154.png

1963 yılında Bernar Nahum ve Rahmi Koç, fiberglas kullanılarak yapılmış bir otomobil gördüklerinde işler değişti.

Fiberglas, o dönemde Türkiye'de yaygınlaşmamış ve pek bilinmeyen bir malzeme olmasına rağmen hem ucuzdu hem de kullanıldığı otomobil gövdesinin kalitesini kanıtlıyordu. Gördükleri model, Reliant firması tarafından üretilen İngiliz yapımı Sussita12/50 idi. Bunun üzerine hemen İngiliz üreticiyle iletişime geçildi ve Anadol için fiberglas karoser üretimi konusunda teknik destek sağlandı.

ekran-goruntusu-2024-03-22-193134.png

30 BİN TL FİYATLA 10 AYDA ÜRETİM

Otosan firması, İngiliz Reliant ve Ogle Design firmalarından aldığı lisansla üretimi gerçekleştirecek ve motor, şanzıman ve şasiyi Ford'dan sağlayacaktı. Makine Kimya Endüstrisi kadrosu, fiberglas kullanımı nedeniyle yeni bir üretim yöntemiyle üretilecek modeli başlangıçta onaylamadı. Ancak daha sonra değişen teknik ekip, projeyi onaylamak durumunda kaldı. Projenin devam edebilmesi için belirlenen şartlar arasında 30 bin lirayı geçmeyen bir fiyat ve 10 ayda üretim yapılması yer alıyordu.

ekran-goruntusu-2024-03-22-193147.png

ANADOL OTOMOBİL İLK NE ZAMAN SATILDI?

Böylece 19 Aralık 1966'da Türkiye'nin ilk yerli seri otomobili olan Anadol, üretim bandından indirildi. Artık tek eksik otomobilin bir adının olmamasıydı. Vehbi Koç, otomobilin adının halk tarafından belirlenmesini istedi ve böylece "Anadol" adı ortaya çıkmış oldu. Üretim 1966'da başlamış olmasına rağmen Türkiye Makine Mühendisleri Odası'nın yeterlilik belgesi ve yönetmelik süreci 1967'yi bulduğu için otomobilin satışı 28 Şubat 1967'de gerçekleşti.

ekran-goruntusu-2024-03-22-193157.png

Ülkemizde A1, A2, A4 STC-16, A5 SV1600, A6 Böcek, A8-16 ve A8-16SL gibi çeşitli modeller üretildi.

Bu modeller arasında özellikle A1 modeli, Türkiye'nin ilk yerli ralli otomobili olma özelliğine sahipti. Yine aynı şekilde STC-16 modeli de 1990'lara kadar pek çok ralli pilotunun tercih ettiği bir diğer yerli model olarak önemli bir yere sahip.

ekran-goruntusu-2024-03-22-193200.png

Anadol, piyasaya sürüldüğü zaman bilgisizce hareket eden ve her fırsatta karşı çıkan bazı gruplar tarafından "İnekler yedi, tamircide fareler kemirdi; sabah arabayı bulamadılar." gibi saçma dedikodular da yayılmıştı. Bu söylenti, 70'lerde Beşiktaş'ta bir Anadol'un yokuş aşağı inerken bir eşek arabasının yanına gelmesi ve bu durumun bir fotoğrafının Hayat Dergisi'nde yayımlanmasıyla başlamıştı.

ANADOL, BELİRLİ GRUPLAR TARAFINDAN KÜÇÜMSENDİ

Fiberglas malzeme, Amerikan GM tarafından üretilen Corvette, İngiliz TVR, Lotus, Reliant, Marcos, Ginetta ve diğer birçok İngiliz otomobilinde kullanıldı. Görüldüğü üzere bu ülkelerdeki hayvanlar, bu arabalara herhangi bir zarar vermemişti. Çıkan bu dedikodular, modelin itibarını bir hayli zedeledi.

Bir de döneminin Amerikan modelleriyle kıyaslandığında Anadol, belirli gruplar tarafından küçümsendi.

ekran-goruntusu-2024-03-22-193206.png

Anadol'un üretimi, 1984'te toplam 93.188 adet ile sona erdi.

Bakıldığında Anadol'un dezavantajı yoktu. Ancak "Biz bir şey beceremeyiz." gibi bir karamsarlık duygusu altında ezilen milletimiz, belki de yerli otomotiv sektörünün gelişmesini istemeyen dönemin ithalatçıları, büyük markalar tarafından desteklenen karşıt kampanyayı yürüttüler. Bununla birlikte, bu arabayı anlayan ve seven bir kullanıcı ve hayran kitlesi her zaman vardı.

Anadol'u devasa Amerikan arabalarıyla karşılaştıranlar, bu araçların farklı kategorilerde olduğunu ve küçük bir arabanın da ne kadar başarılı olabileceğini görmezden geldiler. 

Anadol, dünya klasik otomobil literatüründe yerini uzun zaman önce almış durumda. Tabii ki bu durum Koç'un amacına ulaşmasını engelledi diye düşünmeyin. Ülkemizdeki otomobil endüstrisi, günümüzde Ford Otosan Gölcük Fabrikası gibi yüksek üretim kapasiteli tesislerle önemli bir noktaya gelmiştir.

Nihayetinde Anadol'un üretimi sona erse bile Türkiye'deki otomobil endüstrisinin gelişimine çok büyük bir katkı sağlamış ve sektörün bugünkü hâlini almasına öncülük etmiştir.