Pazarlık haberler

Son birkaç günün olaylarından küçük bir derleme yaptım.

İşte haberler:   
   
SİYASET: Anayasanın 116. Maddesine göre, Başkanlık Divanı seçiminden sonra kırkbeş gün içinde Hükümet kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı Meclis Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Başkanlık Divanı 9 Temmuz’da seçildi, Davutoğlu’na da görev aynı gün verildi. Belki de, yirmi iki gün sonra, 24 Ağustos Pazartesi sabahı “bekleme odasındaki” parlamentonun feshedildiği, seçimlerin yenileceği haberiyle uyanabiliriz. Gerçi Cumhurbaşkanı Çinimaçin’den dışardan destekli AKP seçim hükümeti kurulmasını istediğini belirtti ama belli olmaz. Çünkü Cumhurbaşkanı seçim kampanyasında söylediği bir sözü iftar programında da yinelemişti: “Alışıldık bir Cumhurbaşkanı olmayacağım!” Koskoca Cumhurbaşkanı’ndan iyi bilecek değiliz ya, alışılmadık birşey de yapabilir!

EKONOMİ: Büyüme sıfırlara iniyor. Enflasyon iki haneye çıkıyor. İhracat yüzde yedi azaldı. Cari açık büyüdükçe büyüyor. Turizm kan ağlıyor. Dolar iki seksene uzandı! Buna karşın, TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) üyeleri Davutoğlu’nun söyleviyle coşup, hep birlikte haykırıyorlar: “Vur, vur, inlesin! PKK dinlesin!” Koskoca sermayedarlardan daha iyi bilecek değiliz ya, demek ki ekonomi tıkırındaymış! (Anımsatma: Bu slogan, Özal zamanında Ankara’ya yürüyen Zonguldak maden işçileri tarafından “Çankaya dinlesin! şeklinde ilk kez atılmıştı! )

BİLİM: Davutoğlu, hem “Sivil Toplum Örgütleri” ile hem de TOBB üyeleriyle buluşmalarında şu sözü iki kez yineledi: “Otoriterleşme özgürlükler, kaos tekrar otoriterleşme sarkacı o günden bugüne devam eder.” Sarkaç; bir ipin ucuna bağlanan katı bir cismin yerçekimi gücüyle sürekli sallanmasıyla oluşturulan düzenektir. Rakkas veya pandül de diyebilirsiniz (Türk Dil Kurumu sözlüğü). Fransalı fizikçi Foucault, Foucault sarkacı adı verilen sarkaç yardımıyla dünyanın kendi ekseni etrafında döndüğünü kanıtladı. Sözcüğü, Gül’e yakınlığıyla bilinen ve AKP-HDP koalisyonu isteyen çift kişilikli yazar doğru kullanıyor. Ama biz, koskoca Profesör Başbakan’dan daha iyi bilecek değiliz ya, herhalde sarmal veya kısırdöngü demek istemiştir!

SAĞLIK: Tıp dünyası Alzheimer’a çare bulmak için çalışıyor. Şimdilik ulaşabildikleri son durum, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmakmış. Biz ise, Cumhurbaşkanının zaman geçirerek “Anayasaya karşı hile yaptığını” tartışıyoruz. O arada, onun 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanı seçiminden sonra Gül’ü tasfiye edip Davutoğlu’nu getirmek için yemin etmeyi kaç gün oyaladığını unutuyoruz. Koskoca tıp dünyasından daha iyi bilecek değiliz ya, belki “Toplumsal Alzheimer”ın ilerlemesini de yavaşlatmaya çalışıyorlardır!

HUKUK: İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi Deniz Feneri davasında beraat kararının gerekçesini açıklamış: “Türkiye’ye gönderilen paraların bir kısmı amaç dışı kullanılmıştır. Ama zamanaşımı nedeniyle ceza veremiyoruz!” Koskoca Ağır Ceza Heyetinden iyi bilecek değiliz ya, ne diyorlarsa öyledir!

SİNEMA: MİT Müsteşarının PR’ını (reklamını) yapan “Darbe” filmi şimdi bütün sinemalarda! Filmin sonundaki jenerikte Hakan Fidan’a da teşekkür varmış. Yalçın Akdoğan seçimin ertesi günü, 8 Haziran 2015’te “HDP bundan sonra çözüm sürecinin ancak filmini yapar” demişti. Koskoca Başbakan Yardımcısından daha iyi bilecek değiliz ya, o belki Dolmabahçe mutabakatını birlikte açıkladıkları, film yönetmenliği ve oyunculuğu da olan HDP milletvekilini kastetmişti. Ama durumdan vazife çıkaran, bu tür filmlerin danışmanı oldu.

SPOR: Basketbol Milli takımını kaptanı Hidayet Türkoğlu, Cumhuriyet’e özel demeç vermiş. Milli takıma çağrılmayan Enes Kanter'le ilgili olarak “Enes'in kafası çalışmıyor, siyaset yapmamalı” demiş. Gazeteye göre, “dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'la yakınlaşıp ‘büyük usta’ belgeseline katılan ve bu nedenle de bazı çevrelerce eleştirilen Hidayet'in cemaate sempatisiyle bilinen Kanter'i eleştirmesi tezat olarak” yorumlanmış. Söz konusu olan iki milli sporcu, üstelik ikisi de Amerika’da, NBA’de (Amerikan profesyonel basketbol ligi) oynuyorlar! Meğer biri Erdoğancı, öteki paralelciymiş! Biz ne “kaptanlar” gördük, paralele karşı operasyon yüzünden AKP’den istifa eden kaptanı mı, yoksa onun çömezini mi anımsatalım? Koskoca milli kaptandan daha iyi mi bileceğiz, yaptıkları spor “paralel bar” değil, basketboldur elbette!
90 yıllık reklam arası bitti, pardon haberlerimiz bitti, bizi izlemeye devam edin!

Önceki ve Sonraki Yazılar