Abdülkadir Selvi: CHP'de istifalar gelebilir

Abdülkadir Selvi: CHP'de istifalar gelebilir

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, CHP'de ilk yapılacak PM sonrasında istifaların gelebileceğini öne sürdü.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, CHP'de ilk yapılacak PM sonrasında istifaların gelebileceğini öne sürdü. Selvi yazısında şunları ifade etti;

CHP’de belediye başkan adaylarının belirlendiği PM toplantısı sırasında, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu önce istifa edip sonra bu kararını geri almıştı. Canan Kaftancıoğlu’nun Ataşehir, Bakırköy ve Maltepe adaylarına karşı olduğu için istifa yolunu seçtiği söyleniyordu. Buna yeni bir boyut daha eklendi. Kaftancıoğlu’nun Esenyurt ve Sancaktepe’de HDP’ye yakın isimlere söz verdiği, ancak bunlar listelere giremeyince istifa kartını kullandığı ifade ediliyor.
 
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “CHP’de bir sıkıntının olduğu görülüyor. İstanbul il başkanının istifa şımarıklığı, CHP’de büyük tahribata yol açtı. İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, bu şımarıklığa rağmen görevine devam edemez. Eğer devam ederse bu kez başka istifalar olur” demişti. CHP’de önemli bir ağırlığı olan Engin Altay’ın bu çıkışı sarsıcı oldu. Kılıçdaroğlu ikna edici bir adım atmadığı takdirde, yapılacak ilk PM toplantısından sonra “Canan Kaftancıoğlu istifaları” gelebilir.

"CHP ilginç bir parti. Büyük kriz olur dedikleriniz kriz nedeni olmuyor, ama hiç ummadığınız yerde kriz patlak verebiliyor." değerlendirmesini yapan Abdülkadir Selvi köşesinde Tunç Soyer ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını aktardı. Selvi, "Tunç Soyer’in İzmir büyükşehir belediye başkan adayı olarak açıklanmasından sonra beklenen fırtına kopmadı. Tam aksine bir “İzmir imbatı” esti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “Babadan oğula suç geçmez, oğuldan babaya da suç geçmez. İşbirliği yapılmış, her yerde destek vereceğiz” açıklaması kriz beklentisini geriletti. Sandığa nasıl yansır bilinmez ama Tunç Soyer’le konuştuğumda çok mutluydu. “Sayın Akşener’in açıklamalarından çok memnun oldum. Çok kıymetliydi” dedi. “O karanlık dönemi bugüne taşımanın kimseye faydası yok” diye konuştu." diye yazdı.

CHP ve HDP İTTİFAKI 
Öte yandan AKP'ye yakınlığı ile bilinen Selvi, CHP ve HDP arasında bir ittifak olduğunu da öne sürdü.  

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile Meclis Başkanvekili Mithat Sancar’ın AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı’yı ziyareti, siyasi kulisleri harekete geçirdğini yazan Selvi,  HDP’nin aday çıkarmadığı yerlerde CHP’yi destekleyeceğiniz söyleniyor” diye sordum.

Buldan, “Yok” demedi. Tam aksine, CHP ile işbirliği mesajı verdi. “Başından beri demokratik güç birliğinden yana olduğumuzu söylüyoruz. AKP ve MHP’yi geriletecek adayları destekleme düşüncesindeyiz” dedi. HDP İstanbul, İzmir ve Adana’da belediye başkan adayı çıkarmadı. 24 Haziran seçimlerinde HDP, İstanbul’da yüzde 12.7, İzmir’de 11.5, Adana’da ise 13.5 oranında oy almıştı. Önemli bir oy oranı. Pervin Buldan, “Örgütümüzden gelecek yeni raporlar doğrultusunda aday çıkarmayacağımız yeni yerleri ilan edeceğiz” dedi." ifadelerini aktardı.

Selvi yazısında şu iddiaları gündeme getirdi; Buldan’ın bu sözlerinden işbirliğinin sadece üç büyükşehirle sınırlı kalmayacağı anlaşılıyor. Kulislerde HDP’nin yedi yerde aday çıkarmayacağı konuşuluyor.