AKP cephesinde son durum: Parti sona erdi, cenazeyi bekliyoruz

AKP cephesinde son durum: Parti sona erdi, cenazeyi bekliyoruz

YSK'nın kararı sonrası yenilenen İstanbul seçimlerinde İmamoğlu'nun tarihi bir farkla kazanmasının ardından eski bir AKP basın danışmanının "Parti sona erdi ve şu anda cenazeyi bekliyoruz" dediği ifade edildi.

Millet İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu'nun yenilenen seçimleri tekrar kazanmasının ardından AKP'lilerin Erdoğan'a reform çağrısı yaptığı belirtildi.

BBC Türkçe'nin Times gazetesine dayandırdığı habere göre  içeriden isimlerin Erdoğan'ın son üç yıldır kendi derebeyliğine ve aile işletmesine dönüştürdüğü partiyi reformdan geçirmesi gerektiğini söylediği" kaydediliyor.

"Seçim tekrarının Erdoğan tarafından memnuniyetle karşılandığı, rakibini sandıkta hile yapmakla suçladığı söylenirken, Erdoğan'ın son haftalarda, geçmişte birçok kez kendisine zafer kazandıran milliyetçi ve şoven duygulardan faydalanmak için uluslararası gerilimleri de yükselttiği" vurgulanıyor.

'KATILIM ÖNCESİ FONLAR DURDURULABİLİR'
Gazete, "ABD'yle Rusya'dan S-400 füze sistemleri alınması nedeniyle başlayan gerilimin haftalar içinde Amerikan ambargolarını getirebileceğini, AB'nin de Kıbrıs gazı konusundaki tartışmada geri adım atmayı reddetmesi nedeniyle geçen hafta ambargo uyarısı yaptığını" söylüyor. Bu ambargolar arasında büyük ihtimalle, yılda 890 milyon euroluk katılım öncesi fonlarının dondurulmasının da bulunduğunu söyleyen Times şöyle devam ediyor;

"Her iki önlemde Türk ekonomisinin zayıflamasına yol açar ve Erdoğan'ın geçen Temmuz'da Maliye ve Hazine bakanlığına atadığı, damadı Berat Albayrak'ın önündeki sorunları çoğaltabilir. 41 yaşındaki Albayrak, Türk kamuoyunda olduğu kadar, hızla yükselişini açık bir kayırmacılık olarak gören AKP kadroları arasında da pek popüler değil. Kamuoyu yoklamaları, özellikle o görevdeyken ekonomik kriz derinleştiği için ülkenin en sevilmeyen isimlerinden biri olduğunu gösteriyor."

'CENAZEYİ BEKLİYORUZ'
Haberde görüşlerine yer verilen ve adı açıklanmayan eski bir AKP basın danışmanı da "Tabii ki aldatılmışlık duygusu yaşıyoruz. AKP Türkiye'yi daha da demokratikleştirebilirdi. Daha sonra, farklı bir stratejinin aracı olarak kullanıldığını fark ettik. Parti sona erdi ve şu anda cenazeyi bekliyoruz" diyor.

İstanbul'un kaybının, "kâğıt üzerinde Erdoğan'ın değiştirilen anayasayla genişleyen cumhurbaşkanlığı yetkilerine zarar vermeyeceğini" söyleyen Times "ancak politikalarının aşındığını gösteriyor" diyor.