CHP'li Eminağaoğlu'ndan kritik uyarı: Soyut itirazlar asla incelenemez

CHP'li Eminağaoğlu'ndan kritik uyarı: Soyut itirazlar asla incelenemez

Hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu, AKP'nin kaybettiği İstanbul seçimlerine ilişkin tüm ilçelerde itiraz kararı almasına yönelik açıklamalarda bulundu.

Özge Kaymakcı

AKP, bugün İstanbul'un 39 ilçesinde seçim sonuçlarına itiraz etme kararı almıştı. 

Eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Avukat Ömer Faruk Eminağaoğlu da bu karara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Eminağaoğlu, "Soyut itirazlar asla incelenemez " dedi. 

İtirazların yapılabilmesi için somut kanıtlara ihtiyaç olduğunu belirten Eminağaoğlu, "Geçersiz oylar ve seçim kurulları üzerinden seçim sonuçlarını değiştirme girişimlerini Türkiye izlemektedir. Bir seçim çevresinde tekrar sayım yaptırmak amaçlı soyut itirazlar asla incelenemez.  Yine bir seçim çevresinde geçersiz oyların varlığından hareketle bu geçersiz oyların tekrar incelenmesi amacıyla yapılan başvurular asla incelenemez" ifadelerini kullandı. 

Eminağaoğlu'nun açıklamaları şu şekilde:

"298 sayılı Seçim Yasası'nın 112'nci ve 128'nci maddelerindeki gibi açık düzenlemelere göre, itirazların her bir sandık ve her bir sandıktaki geçersiz sayılan oylar, açıkça ifade edilerek yapılması gerekmektedir. Yapılan itirazlarda da, itiraza ilişkin kanıt ve gerekçelerin açık açık gösterilmesi gerekmektedir.

Kendi oylarının geçersiz sayıldığı veya geçersiz sayılan oyların kendisine ait olduğu yolundaki itirazlar, soyut itirazlardır. Böyle itirazlar, seçim kurullarınca incelenmeden reddedilmesi gereken itirazlardır. "

MUHALEFETE UYARI

CHP'li Eminağaoğlu muhalefet partilerine uyarıda bulunarak şunları söyledi:

"Yapılan itirazların hep bu nitelikte hatta seri olarak dağıtılan matbu dilekçelerle gerçekleştiği görülmektedir. Böyle itirazların incelenerek sonuçların değiştirilmesi sorumluluk doğurucudur. Bu nedenle böyle itirazların incelenmemesi yolunda başta CHP olmak üzere muhalefet partilerinin etkin bir irade ortaya koyması gerekmektedir.

Yargı bağımsızlığı, seçim güvenliği ve çalışanların güvencesinin olmadığı bir ortamda, seçim kurullarının; yargıç, iki memur üye ve diğer partili üyelerden oluştuğunu gözeterek, onların da etki altında tutulması durumunda verecekleri kararlardan beklenti içerisinde olan iktidar, bu düşünceden hareketle usule aykırı olarak böyle itirazlar yapmakta, bu itirazların incelenmesini de bu yolla sağlayarak, seçim sonuçlarının değiştirilmesini amaçlamaktadır.

İktidarın beklentileri, anılan başvuruların Seçim Yasasına göre sonuçlandırılması sağlanarak boşa çıkarılmalıdır."