CHP'li Zeybek: Hastaneler ticarethane, hasta müşteri haline geldi

CHP'li Zeybek: Hastaneler ticarethane, hasta müşteri haline geldi

14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle sağlık çalışanlarının sorunlarına dikkat çeken CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, önemli açıklamalarda bulundu. Sağlık çalışanlarının zorlu şartlarda görev yapmak zorunda bırakılmalarını eleştiren Zeybek, sağlıkta şiddet olaylarına da değinerek "Tüm sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti nefretle kınıyor ve son bulmasını diliyorum." dedi.

Yurt Haber Merkezi

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle yaptığı açıklamada sağlık çalışanlarının sorunlarına değindi. İktidarın, sağlıkta dönüşüm adı altında hastaneleri ticarethane haline getirip hastaları da müşteri gibi gören anlayışla yönettiğini söyleyen Zeybek, "Çok hastayı muayene etmek doktorun doğru teşhisini engelleyecek ve bundan hasta zarar görecektir. Ülkemizde yıllardır tıp alanında yapılan eğitimler tavizsiz uygulanırken, Afrika ve Asya ülkelerinden hekimlerin ülkemizde çalışmalarına izin verilmesi sağlıkta verilen hizmetin kalitesini düşürecektir" dedi. 

Zeybek'in açıklamaları şu şekilde:

"Sağlığımızı emanet ettiğimiz, rahatsızlandığımızda ilk başvurduğumuz hekimler uzun süren eğitim süreci sonunda doktor unvanını alarak mesleklerine başlamaktadırlar. Teknoloji ve tıp alanında ışık hızında hızlı gelişmeler hekimlerin sürekli değişiklikleri izlemesi ve uygulaması gerektiğinden hekimlerin eğitimleri, hayat boyu devam etmektedir. Her geçen gün yeni teolojik uygulamalarla hastaların şifa bulduğu dünyamızda, hekimlerin yeniliklerden ve teknolojik gelişmelerden uzak kalması düşünülemez. Hekimlerimiz insanları tedavi ederken; hastanın cinsiyetine, milliyetine, rengine, inanç ve siyasi düşüncelerine bakmaksızın şifa bulmak için çabalayan hastalara hiçbir ayrım gözetmeksizin tedavi hizmeti sunarlar."

'HALKIN SAĞLIĞI HERŞEYDEN ÖNEMLİDİR'

17 yıldır iktidarda bulunanların, sağlıkta dönüşüm adı altında hastaneleri ticarethane, hastayı da bir müşteri gören anlayışla yönetmekte olduğuna vurgu yapan Zeybek, "İnsan sağlığı her şeyden önemlidir. Hasta olan her bireyin sağlığına kavuşması için ne gerekiyorsa yapılmalıdır. İnsanların hasta olmadan önce koruyucu sağlık hizmetleri ile hasta olmalarının önlenmesi için gereken tedbirler zamanında alınmalıdır." ifadelerini kulandı. 

Zeybek, "İktidarın son yıllarda, tıp eğitimi tartışmalı ülkelerin hekimlerinin ülkemizde çalışmalarına izin vermeleri de çeşitli sorunları beraberinde getirmiştir. Hekimlerin ücretlerinin düşmesi sonucunda, daha çok hastaya bakmak zorunda bırakılmışlardır." dedi. 

SAĞLIKTA ŞİDDET KONUSU

Sağlık çalışanlarının şiddete uğramaları konusuna da değinen Zeybek, "Hekim hastasının şifa bulması için gerekenleri yaparken bir yandan da tıpta ve teknolojideki gelişmeleri de takip etmek zorundadır. Ticarileşen sağlık anlayışı ile performans ölçütlerinin konmuş olması da hekimler için ayrı bir sorun olmaktadır. Nitelikli muayene ve teşhis mi? Sayısal performans mı? İkilemi arasında hekimlerimiz çalışmaktadırlar. Daha çok hastaya nitelikli hizmet sunarken! Bazen hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarının saldırıya uğradıkları, hayatlarını kaybettiklerine tanık oluyoruz. Zeybek; Tüm bu zor koşullarda hastasına sağlık hizmeti sunan hekimlerimizin 14 Mart Tıp Bayramını içten dileklerimle kutlarken, tüm sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti nefretle kınıyor ve son bulmasını diliyorum." diye konuştu.