'FETÖ için siyasilerin bilgisine başvurulmalı'

'FETÖ için siyasilerin bilgisine başvurulmalı'

CHP'li İrgil, verdiği soru önergesinde FETÖ'ye verilen desteklerin tespit edilebilmesi için geçmişten bugüne siyasilerin bilgisine başvurulmasını istedi.

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, 15 Temmuz darbe girişiminin arkasındaki yapının yıllardır Fethullah Gülen Hareketi veya Cemaat Hareketi olarak kamuoyu tarafından bilindiğini söyledi.

Bu yapılanmanın kurulması, gelişmesi ve nihayetinde devleti yıkmak için darbeye teşebbüs eden bir terör örgütü haline gelmesinde, kimlerin parmağı olduğunun, benzer yapılanmaların önüne geçmek adına önemli olduğunu belirten İrgil, TBMM'Ye sunduğu önergenin gerekçesinde, şu ifadeler yer aldı:

"Geçmişte Gülen Cemaati'nin içinde yer alan veya emrine giren veya sempati duyan kişilerin, cemaat tarafından kandırıldıklarını ya da devletin önemli kademelerine sızarak devleti yıkma amacı taşıdığını yeni fark etmiş olmaları, hatta öncesinde cemaate hizmet verirken bugün gelinen noktada pişmanlık duymaları Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına sevindiricidir. Ancak 15 Temmuz darbe girişimi vesilesiyle görülmüştür ki; artık FETÖ'ye yönelik müsamaha gösterilmesi mümkün değildir. Bunun için de darbe girişiminin ardından 24 saat içinde emniyet ve güvenlik güçleri başta olmak üzere tüm devlet kademelerinde ve çeşitli kurumlarda şüpheli kişilere yönelik görevden almalar ve gözaltılar başlatılmıştır. Bu noktada, en basit bir memur bile şüpheyle görevden alınırken yıllardır cemaatin içinde yer almış, emrine girmiş veya sempati duymuşken bugün pişmanlık duyduğunu açıklayan siyasilerin de sorumlulukları irdelenmelidir. FETÖ'nün kuruluşu, oluşumu ve gelişimi sürecinin bugüne dek uzanan örgüsünü ortaya koymak, verilen desteklerin tespit edilip, geçmişten bugüne tüm siyasilerin bilgisine başvurularak bundan sonra benzer yapılanmaların önüne geçmek için alınması gereken önlemlerin belirlenebilmesi amacıyla bir meclis araştırması açılmalıdır."(DHA)