Suudi koalisyonu, Yemen'e giden yardım uçaklarını engelledi

Suudi koalisyonu, Yemen'e giden yardım uçaklarını engelledi

Yemen’de iç savaşta yaşanan insani felaket her geçen gün artarken, BM yetkilileri, ülkedeki iç savaşta doğrudan taraf olan Suudi Arabistan liderliğindeki Arap koalisyonu güçlerinin ülkeye insani yardım ulaştırmaya çalışan Birleşmiş Milletler uçaklarına yakıt ulaştırılmasına engel olduğunu açıkladı.

Diğer yandan ülkedeki son durumla ilgili gazetecilere açıklama yapan BM Kalkınma Programı Ülke Direktörü Auke Lootsma ülkenin zaten hızla büyüyen yoksulluk, yolsuzluk, kötü yönetim ve zayıf altyapı nedeniyle Arap ülkelerinin en fakiri olduğunu belirtip ‘‘Savaş bu durumu daha da kötü hale getirmiştir’’ diye konuştu.

Ülkedeki durumu, frene basmak yerine gazını arttıran, uçurumun kanarında yarışan otobüse benzeten Lootsma ‘‘Otobüsün istikamet kontrolünü elinde tutan, sürüşe devam etmekte ve sürati arttırmaktadır.’’ dedi.

Auke Lootsma şu anda Yemen nüfusunun yüzde 70’ine karşılık gelen 20 milyon Yemenli’nin insani yardıma gereksinimi olduğunu, bunun yanısıra son bir kaç ayda 1.900 ölümle sonuçlanan 400 bin kolera vakasının ülkedeki durumu daha da içinden çıkılmaz hale getirdiğini söyledi.

BM Kalkınma Programı Ülke Direktörü Auke Loostma ‘‘Mevcut gıda güvenliğ krizi sadece on yıllardır süren  yoksulluk ve düşük yatırımların sonucu değil ama ‘ekonomik boğma’ yoluyla uygulanan insan yapımı bir savaş taktiğinin sonucudur.’’ dedi.