Figen Yüksekdağ hakkında 15 yıl hapis istemi

Figen Yüksekdağ hakkında 15 yıl hapis istemi

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında, Suruç'ta katıldığı etkinlikte 'Biz sırtımızı Rojava'ya, Kobani'ye, IŞİD vahşetine karşı direnen halklara, insanlık mücadelesi yürüten YPG, YPJ'ye dayıyoruz" sözleri nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. Savcılık ayrıca HDP milletvekilleri Dilek Öcalan, İbrahim Ayhan ve Altan Tan hakkında hazırladığı iddianamede de 3 ile 5 yıl arasında hapis cezası istedi.

 HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, geçen yıl Ramazan Bayramı'nın son gününde YPG'nin 19 Temmuz 2012'de Kobani'deki kontrolü ele geçirmesinin 3'üncü yıldönümü nedeniyle Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde düzenlenen kutlamalara katıldı. Yüksekdağ, burada yaptığı konuşmada; "Biz sırtımızı Rojava'ya, Kobani'ye, IŞİD vahşetine karşı direnen halklara, insanlık mücadelesi yürüten YPG-YPJ'ye dayıyoruz. Bunu söylemekte hiçbir sakınca görmüyoruz. Bakın sırtımızı kime dayadığımızı çok net söylüyoruz ve bundan sonrada sırtımızı buraya dayamaya devam edeceğiz' ifadelerini kullandı.
 Bu konuşma üzerine Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı, Yüksekdağ hakkında 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı 'Sırtımızı YPG'ye, YPJ'ye ve PYD'ye dayıyoruz' açıklamaları nedeniyle Yüksekdağ'ın 'Terör örgütü propagandası yapmak ve silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talebiyle iddianame hazırladı.
Öcalan ve Tan'a da iddianame
 Savcılık ayrıca HDP milletvekilleri Dilek Öcalan ve İbrahim Ayhan'ın 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 5 yıla kadar, Altan Tan'ın ise 'Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi istendi.