Hamzaçebi: Bu yüzyıl ülkelerden ziyade kentlerin yarışacağı bir dönem

Hamzaçebi: Bu yüzyıl ülkelerden ziyade kentlerin yarışacağı bir dönem

CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, Uluslararası Avcılar Sempozyumu'nda "Kentleşme ve İstanbul’un Sorunları" başlıklı yaptı

CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, "Ülkeler ve uluslar birbirine yakınlaşmakta. Ulusların birbirine yaklaştığı bir yüzyılda kentlerin yarışı öne çıkmaktadır. Bu yüzyıl ülkelerden ziyade kentlerin yarışacağı bir dönem. Böylesi bir süreçte İstanbul gibi 3 imparatorluğa başkentlik yapmış bir kentin önemi ortaya çıkıyor." dedi.

"Kentleşme ve İstanbul’un Sorunları" başlıklı sunum yapan Hamzaçebi, ulusun tarihsel yönünün daima Batı olduğunu belirterek, "Orta Asya’dan Anadolu’ya gelmişiz. Buradan da Balkanlar’a geçmişiz. Daima Batı olmuş. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ulusumuza en büyük hediyesi Türkiye Cumhuriyeti de yönünü Batılılaşma olarak ortaya koyan modernleşme projesidir. O nedenle bütün yollar Avcılar’dan geçen başlığı çok önemli" ifadelerini kullandı.

Hamzaçebi açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

Ülkeleri birbirinden ayıran coğrafi sınırlar adeta ortadan kalkmakta. Ülkeler ve uluslar birbirine yakınlaşmakta. Ulusların birbirine yaklaştığı bir yüzyılda kentlerin yarışı öne çıkmaktadır. Bu yüzyıl ülkelerden ziyade kentlerin yarışacağı bir dönem. Böylesi bir süreçte İstanbul gibi 3 imparatorluğa başkentlik yapmış bir kentin önemi ortaya çıkıyor. Ne kadar hırpalanmış ve yorgun düşmüş olsa da İstanbul olağanüstü bir kent. Kimliği canlandırıldığında İstanbul sadece Türkiye’nin değil dünyanın en güzel kenti olacaktır. Buna yürekten inanıyorum.

Yeni çağda sürdürülebilir kalkınma kavramı büyük önem taşıyor. Bu kavramın sadece ekonomik değil, sosyal ve çevresel faktörleri de kapsaması gerekir.