İHD'den sandık güvenliği çağrısı!

İHD'den sandık güvenliği çağrısı!

Seçim sürecindeki ihlallere ilişkin hazırladıkları raporu paylaşan İnsan Hakları Derneği, seçmenleri oy kullanmaya ve oylarına sahip çıkmaya çağırdı.

İnsan Hakları Derneği (İHD), 31 Mart yerel seçim süreci ihlalleri ve seçim izleme üzerine basın toplantısı düzenledi. İHD Genel Merkezinde yapılan açıklamayı okuyan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, seçimlerde yapılabilecek usulsüzlüklere dikkat çekerek seçmenleri oy kullanmaya ve oylarına sahip çıkmaya çağırdı.

Türkdoğan, son 10 yılda Türkiye’nin nüfus artış hızı göz önüne alındığında seçmen sayısındaki 1,5 milyonluk artışın izah edilemeyeceğini söyledi.

Ulusal ve uluslararası bağımsız seçim kuruluşlarının yayınladıkları raporlarda yerel seçimlerin 'adil ve demokratik bir şekilde seçim' ilkesine göre yapılamayacağı konusunda yoğun eleştiriler olduğunu söyleyen Öztürk Türkdoğan, kayyım atanan belediyeleri de hatırlattı.

Kanunlarda yapılan değişikliklerle olası hak gasplarına değinen Türkdoğan, seçmen kütüklerinde yapılan değişikliklerle sandık taşıma ve sandık birleştirme konusunda özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yaşanacak problemlere dikkat çekti.

Kolluk kuvvetlerinin seçim sırasında müdahale edebilme ihtimaline değinen Türkdoğan, “Çok büyük kavgalar çıkabilir. Sandık kurulu başkanı, en küçük bir sorun olduğunda hemen odanın dışında bulunan polisi çağırıp seçmenin uzaklaştırılmasını isteyebilir. Bunu herhangi bir seçmen de isteyebilir. Sonradan 'mühürsüz zarf veya oy pusulası var' diyerek buna geçerlilik kazandıracak bir yasal düzenleme seçimlerin manipüle edilmesine zemin oluşturmaktadır” diye konuştu.

Kaynak: Evrensel