İstanbul  rantta kurban edildi

İstanbul  rantta kurban edildi

Aktif siyaset yaşamında kent sorunları ve kentsel dönüşüm konularına ayrı bir önem veren CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin,  ranta kurban edilen İstanbul için uyarıda bulunarak, "Daha büyük facialarla karşı karşıyayız. Bu tarihi kent olan İstanbul  rantta kurban edildi" şeklinde konuştu. 

Selçuk Arslan

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, İstanbul'u vuran sel faciasını ve sürdürülen kentsel dönüşüm projelerine ilişkin YURT'a özel değerlendirmelerde bulundu. CHP'nin sokakta siyaset yapan simaların başında gelen Tekin'in aktif siyaset yaşamında kent sorunları ve kentsel dönüşüm konularına ayrı bir önem verdiği bilinmekte.  Bir ayda iki büyük sel faciası atlatan İstanbul'u değerlendiren Tekin,  şehrin tarihi dokusunun ranta kurban edildiğine dikkat çekerek sözlerine başladı. Tekin, İstanbul'un ağır travmalarla karşı karşıya olduğunu belirtti.

İstanbul  rantta kurban edildi

Rantsal projelerin sel faciası üzerindeki etkisine dair çarpıcı bilgiler veren CHP'li Tekin, İstanbul'daki dereleri sordu. Derelerin sel faciasındaki rolüne değinen Tekin,  İstanbul'da  irili ufaklı 400 dere vardı. Peki o derelere ne oldu? Ne oldu bu dereler? Sayın Erdoğan'ın deyimi ile 'Derelerin intikamı ağır olur. Derelerin güzergahını değiştirmeye kalkışırsanız, su akarlarının yönünü değiştirmeye kalkışırsanız sellerle karşı karşıya kalırsınız. Kimi dereler toprak döküm alanı olarak kullanıldı, kimi derelerin üstü kapatılarak imara açıldı.  Sadece dereler değil mezarlık alanlarını bile imara açtılar.  Daha büyük facialarla karşı karşıyayız. Bu tarihi kent olan İstanbul  rantta kurban edildi" şeklinde konuştu. 

Çeyrek asırlık sorun

Kent sorunları ve kentsel dönüşüm konularına ayrı bir önem veren Tekin, ile çocukluğunun geçtiği her köşesinde anısı olan ve rantçılara peşkeş çekilen Kadıköy Fikirtepe semtinde soluğu alıyoruz. Burada sürdürülen kentsel dönüşüm projesi yıllardır bitirilmezken binlerce insan da mağdur oldu. Çeyrek asırdan bu yana  Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm sorununa dair bilinmeyenleri ise CHP'li Tekin'den dinliyoruz.  Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm meselesinin 1996 yılında gündeme geldiğini belirten Tekin, "21 yıldır maalesef bu sorunu yaşıyoruz. Nerden bakarsanız bakın çeyrek asırlık bir süreç. O dönemde çok ciddi çabalarımız, uğraşlarımız oldu. 'Kentsel dönüşüme bir model olsun' dedik, 'Fikirtepe, Eğitim Mahallesi Dumlupınar yerinde dönüşümünü sağlayalım, hiçbir insanı sürgüne tabii tutmayalım' dedik. Donatı alanları olan, okulları olan, yolları olan, bir model haline gelsin. Ama ilerleme olmadı.  Biz her zaman 'burası bu milletin malı, burası milletin kendi yeri' dedik. Millete ait olan kamu arsaları var. Çocuk Esirgeme Kurumu'nun yeri, Milli Emlak'ın yeri, Devlet Malzeme Ofisi'nin yeri. Bütün bunları harmanlayalım, bu kentsel dönüşüme katalım ve sorunu çözelim. Gerçekten de çok basit çözülecek bir sorunu çözülemedi. Çözümsüzlüğe doğru gitti ve burada binlerce, yüzbinlerce vatandaşımız mağduriyet içerinde kaldı ve kalacakta önümüzdeki günlerde" şeklinde konuştu.

Binlerce ailenin mağdur olduğu süreçe ilişkin yapılan yanlışları tek tek sayan  Tekin, çözüm için çağrısını yineledi. Tekin, "Şimdi halen gecikmiş durumda değiliz. Sayın başbakana ve bakana çağrıda bulunmak istiyorum. Elinizi vicdanınıza koyun. Buradaki insanların yaşam, mülkiyet sorununu çözelim. Derhal Çocuk Esirgeme Kurumu ihalesini iptal edip mümkünse devlet malzeme ofisinin de yerini iptal edip bunları harmanlayalım. Bu sorunları pratik bir şekilde çözelim. Bakın bu kentsel dönüşüm değil bu kentsel yıkım. Ve kaldı ki aynı zamanda bu Çamlıca Tepesi'nin güzergâhı olan kısım yani hava koridorlarını kapatmaması lazım. Şimdi sadece burada Fikirtepe Eğitim Mahallesi Dumlupınar’ı cezalandırmıyorsunuz. Aynı zamanda Kadıköy’ün tamamını cezalandırıyorsunuz. Lütfen yapmayın" dedi.

Bu tablonun sorumlusu kim?

Başbakan Binali Yıldırım'ın  "İstanbul kimliksiz şehir haline getirildi" sözünü hatırlatan Tekin,  Sayın bakanda 'İmar rüşvetleriyle İstanbul Ankara perişan oldu' diyor. Devlet kademsindeki yetkililer aynı şeyleri ifade ediyor. Şimdi İstanbul’un sahibi kim? Sayın cumhurbaşkanı haklıysa, sayın bakan haklıysa, ana muhalefet olarak 15 yıldır isyanımıza rağmen biz haklıysak, bu şehri bu hale getiren bu tablonun sorumlusu kim? Bu sorumlular eğer yardım alamazsa en az bu ihaneti yapanlar, FETÖ darbesi ne kadar ihanetçiyse, bu kente bu zulmü yapanlar aynı şekilde ihanetçidir kardeşim. Bu muamele yapılmadığı sürece yarın çocuklarımızın yüzüne bakamayız" şeklinde konuştu.