İşte HDP'ye gelen anketlere göre AKP'nin oy oranı

İşte HDP'ye gelen anketlere göre AKP'nin oy oranı

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, kendilerine gelen anket sonuçlarına ilişkin olarak, "24 Haziran’da AKP 7 puan kaybetti. Tam da böyle bir strateji yürüttükleri için kaybettiler. Ders çıkarmamışlar. Kaybetmeye devam ediyorlar. Bir 7 puan da bu seçimde kaybedecekler. Bunun emareleri kendilerine ulaşmış. 38’in altına gerilemişler" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, iktidarın geçmişten bu yana toplumu ayrıştırmak, Kürt düşmanlığı ve buna bağlı bir terörist algısı yaratarak kendi tabanını konsolide etmeye çalıştığını savundu.

Temelli, “Bu seçimde dozunu artırdılar. Şirazeyi kaçırdılar” dedi.

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’ya konuşan Temelli, Erdoğan’ın “Ben vatandaşlarıma terörist diyecek kadar enayi miyim?” sözlerini de “İş, ‘Ben size terörist diyorum ama bunu açık açık ifade etmem, enayi miyim. Sizden gelecek 3-5 oydan vazgeçer miyim?’ noktasına gelmiş durumda” sözleriyle yorumladı.

‘EN ÇOK AKP’YE OY VERMİŞ KÜRTLER ÖFKELİ’

Temelli, Erdoğan’ın, “Hiçbir yerde HDP seçmenine ‘terörist’ demedim” ifadesi için şunları söyledi:

“Daha önce düz konuşuyordu. Bunu yeni yapıyor. Biz cevap verdikçe, oy kayıpları ortaya çıktıkça ‘Kürtler siz benim kardeşimsiniz’, ‘HDP yöneticileri terörist’ diyor. HDP’ye oy veren 6.5 milyon insan var. HDP’ye oy verenler HDP yöneticileriyle duygusal bağ kurmadan gidip oy vermiyorlar ki. Uzun süredir bölgedeyim. İnsanlarda çok büyük öfke var. En çok da AKP’ye oy vermiş Kürtler öfkeli. Bu nefret söylemi, ötekileştiren, dışlayan, bütün Kürtlere “defolun gidin” diyen dil kimsenin içine sindirebileceği bir dil değil. AKP’deki adaylar da bunun ızdırabını çekiyorlar. Neredeyse kampanya yapamaz, mahcup bir kenarda oturur duruma geldiler. Açlık grevleri olmasına rağmen HDP sokakta gayet pozitif bir kampanya yürütüyor.”

‘7 PUAN DAHA KAYBEDECEKLER’

Temelli, şöyle devam etti:

“Anketler kötü gelmiş. Bize de geliyor sonuçları. 24 Haziran’da AKP 7 puan kaybetti. Tam da böyle bir strateji yürüttükleri için kaybettiler. Ders çıkarmamışlar. Kaybetmeye devam ediyorlar. Bir 7 puan da bu seçimde kaybedecekler. Bunun emareleri kendilerine ulaşmış. 38’in altına gerilemişler. Bu gerilemeyi telafi etmenin yolunu hâlâ ısrarla Kürt düşmanlığında, HDP’yi suçlamada görüyorlar. Bu yaklaşımla kaybettikleri oyları telafi edeceklerini sanıyorlar. Kendilerinden kopan milliyetçi muhafazakar oyların geri gelmesini sağlamaya dönük bir taktik. İYİ Parti’ye giden milliyetçi oylar bu vesile ile geri gelir umudu taşıyor. Benim şahsıma dönük hakaretler, “Bakın bu Kürt bile değil” sözleri ile hem Kürtleri aşağılıyor hem de benim Kürt olmamam üzerinden aklınca Kürtlerle aramızda duygusal bir kopuş yaratmaya çalışıyor. Sonuç olarak toplumu bu şekilde ayrıştırmak, bu denli ayrımcı, nefret söylemi ile yaklaşmak bir seçim kampanyası için kabul edilebilir bir şey olamaz.”

‘ERDOĞAN’I BU KEZ TEŞKİLATI ALDATACAK’

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son Mardin ve Siirt mitinglerine valilik, okul müdürleri aracılığıyla öğrenci taşındığını, çevre illerden gelen araçlar nedeniyle miting yapılan illerde yolların kapandığını söyleyen Temelli, “İşin ilginç tarafı insanları kandırdıkları gibi artık kendilerini de kandırıyorlar. Erdoğan bir gün çıkıp ‘Aldattılar’ diyebilir. Bu sefer teşkilatı onu aldatacak galiba” dedi.