İtalya'da seçmenler sandık başında

İtalya'da seçmenler sandık başında

İtalya'da yaklaşık 47 milyon seçmen oy kullanıyor. Genel seçim için kurulan sandıklar yerel saatle sabah 07:00'de açıldı ve oy kullanma işlemi saat 23:00'te sona erecek.

İtalya'da seçimler bugün yapılıyor. 47 milyon kişinin oy kullanacağı seçimlerde sandıklar sabah 07:00'de açıldı. Oy verme işlemi 23:00'te sonlanacak.

Seçimlerde Parlamento seçimleri için 18 yaşının üzerindeki vatandaşlar oy kullanırken Senato seçimleri için yaş sınırı 25.

Seçim öncesi yapılan anketlerde ülkede yaklaşık yüzde 20’lik bir kesimin kararsız olduğu ifade edilmişti. Kararsızlar eşit olarak dağıtıldığında ortaya çıkan tabloda hiçbir parti ya da ittifakın tek başına hükümet kurmaya yetecek oy sayısına ulaşamayacağı gözüküyor. 

Öte yandan yapılan anketlere göre en çok oyu alması beklenen parti 5 Yıldız Hareketi Partisi (Movimento 5 Stelle) oldu. 5 Yıldız Hareketi Parti lideri Luigi di Maio 31 yaşında ve İtalya tarihinin en genç başbakanı olmaya aday gösteriliyor. Popülist politikalar benimseyen 5 Yıldız Hareketi seçim öncesi yaptığı propagandalarda "yoksullara vatandaşlık maaşı bağlamayı" vaadetti. Ayrıca Parti lideri Di Maio'nun seçilmesi halinde kuracağı Bakanlar Kurulu'nu, seçimlere bir hafta kala Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'ya bir mektupla iletmesi tartışma konusu olmuştu. 

‘AMAÇ PARLAMENTOYA GİRMEK DEĞİL, DEVRİMİ GERÇEKLEŞTİRMEK’

Seçimlere Komünist Parti de katılıyor. 

Komünist Parti'nin programında Avrupa Birliği ve NATO’dan çıkılması, kapsamlı kamulaştırmalar ve eşitlikçi bir toplumsal yaşam var.

İtalya'da faaliyet yürüten Komünist Parti'nin açıklamasında "Berlusconi Lega ile hükümet kurmazsa Partito Democratico ile büyük bir koalisyon kuracaktır. Sonuç olarak yine NATO’nun askeri desteği ile birlikte Brüksel ve Frankfurt tarafından yönetileceğiz. Yalnızca devrim bu düzeni değiştirebilir" deniliyor.