İyi Parti hangi partiden ne kadar oy aldı?

İyi Parti hangi partiden ne kadar oy aldı?

Milletvekili genel seçimlerinde yüzde 9.96’lık oy oranıyla hedeflerinin gerisinde kalan İyi Parti’nin en çok oyu AKP’den aldığı belirtiliyor. Genel Başkan Yardımcısı Türkkan, CHP’den yüzde 1’i bile geçmeyen bir oy kaydığını, 3-4 puan MHP’den, 5 puan da AKP’den geldiğini kaydetti. Türkkan’a göre, İyi Parti, sekiz aylık prematüre bebek gibi...

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İYİ Parti'nin adayı Meral Akşener yüzde 7.29 oranında oy alırken, partisi ise milletvekili genel seçimlerinde yüzde 9.96'lık oy oranına ulaştı. Kurulduktan sekiz ay sonra seçimlere giren İYİ Parti, bu sonuçlarla hedeflerinin gerisinde kaldı.

BBC Türkçe'ye konuşan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Türkkan, "baskılar, engellemeler, partinin yeni olması ve devletten yardım almadığı düşünüldüğünde, ortadaki sonucun ciddi bir başarı olduğunu" savundu.

HANGİ PARTİNİN SEÇMENİNDEN NE KADAR OY GELDİ

İYİ Parti'ye oyların nereden geldiğini net olarak tespit etmek ancak yeni saha araştırmalarıyla mümkün olsa da, geçmiş seçimlerle karşılaştırmalı veriler, oyların hem MHP, hem AKP hem de CHP'den geldiğini gösteriyor.

Lütfü Türkkan, kendilerine en fazla AKP'den oy geldiğini, CHP'den yüzde 1'i bile geçmeyen bir oy kaydığını öne sürerek, "1 Kasım'la karşılaştırdığımda Cumhuriyet Halk Partisi'nden çok az, yüzde 1'i geçmeyen bir oranda oy almışız. Üç, dört puan MHP'den, beş puan civarında da AK Parti'den almışız. Bizim MHP'den aldığımız oyu da MHP AK Parti'den tahsil etmiş. En fazla AK Parti'den oy aldık" dedi.

EN ÇOK OY BURDUR’DAN…

İyi Parti, en yüksek oy oranlarına İç Anadolu'da değil ağırlıklı olarak Ege ve Akdeniz bölgelerinde ulaştı.

İYİ Parti'ye en yüksek oy, yüzde 19,93 ile Burdur'dan çıktı. Burdur'u yüzde 18,39 ile Isparta izledi ki burada İYİ Parti sandıktan ikinci parti çıktı. Bunları yüzde 16,90 ile Antalya, yüzde 16,76 ile Çanakkale, yüzde 16,48 ile Muğla ve yüzde 16,46 ile Denizli takip etti. Parti, İç Anadolu kentlerinde ortalama yüzde 10 civarında oy aldı.

AKŞENER VE İNCE ARASINDAKİ OY FARKI

Türkkan, İYİ Parti'ye oy verenlerin, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İnce'ye oy verdiği yönündeki yaygın kanıya da katılmayarak, "Adalet ve Kalkınma Partisi'nden bize oy verenlerin bir kısmı tekrar Tayyip Bey'e oy verdi. Yani partisine kırgın, kızıyor, vermiyor gidiyor ama Tayyip Bey'le devam etmek istiyor. Parti olarak MHP'ye ve bize veriyor ama cumhurbaşkanlığında Tayyip Bey'e veriyor" diye konuştu.

Seçimlerde baskı ve engellemelerle karşılaşmalarına, yeni bir parti olmalarına ve Hazine'den yardım almamalarına dikkat çeken Türkkan, “Bütün bunlarla beraber Türkiye'de yüzde 10 barajını aşmışsınız. Türk siyasi hayatında bu kadar engele rağmen, baskıya rağmen bu şekilde başarılı olmuş ikinci bir örnek yok. Parasız olduğunu da ekleyin. Bu parti sekiz aylık prematüre bebek gibi" dedi.

GÜVEN VEREN LİDER PROFİLİ ÇİZİLEMEDİ

Partinin milletvekili seçimlerinde hedeflerine ulaşamamasıyla ilgiliyse farklı yorumlar yapıldı:

Yeniçağ gazetesi yazarı Arslan Bulut, partinin Türkiye için bir strateji belirlemede eksik kaldığı görüşünü dile getirerek, "İYİ Parti, milletvekili aday listelerinin açıklanmasından sonra maalesef iyi, etkili bir söylem kullanamadı. Ufak tefek tartışmalarla meşhur oldu. Türkiye için nasıl bir strateji düşündüğünü ortaya koyamadı. Partinin Türkiye ve dünyaya bakışı belirlenip ona göre bir politika takip edilseydi daha güven veren bir parti ve lider profili çizebilirlerdi. Ama bence çizemediler. O yüzden beklendiği kadar oy alamadı" yorumunu yaptı.

Doç. Dr. Kürşat Zorlu ise İYİ Parti'nin seçim listelerinin, MHP'den beklenen kayışı engellediğini savunarak, şunları kaydetti:

"MHP'den oy kayışı özellikle İyi Partinin aday listelerinin açıklanmasıyla birlikte neredeyse durma noktasına geldi. Ve gerek aday sıralamaları, gerekse ideolojik beklentinin uygu ölçülerde karşılanamayışı MHP tabanındaki toparlanmayı hızlandırdı. Bir de MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin son TV konuşmalarının bir kısım ülkücü seçmende geri dönüş eğilimi yarattığı kanaatindeyim."