Numan Kurtulmuş: Kilis'e ilave askeri tedbirler alınacak

Numan Kurtulmuş: Kilis'e ilave askeri tedbirler alınacak

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

İşte Numan Kurtulmuş’un açıklamalarından satırbaşları:
Suriye tarafında bir devlet kalmadı. 18 Ocak’tan bu yana 46 roket atışı yapıldı, olaylarda 17 kişi hayatını kaybetti. Açılan ateşler sonrası TSK misliyle karşılıklar vererek anında mevzileri yerle bir ediyor. Kilis’te alınacak tedbirler enine boyuna görüşülmüştür. İlave askeri tedbirler, ilave araçlarla sınırın ötesini gözlemlemek ve muhtemel askeri ilaveler düşünüyoruz. Ekonomik destekleri ele aldık. İlk planda 5 milyon, ikinci planda da ilave 5 milyon TL ödeme Başbakanlık kaynaklarından yapılacaktır.
Kilis, psikolojik olarak da sıkıntı yaşıyor. Sosyal destek programları da uygulanacak.
Sağlık alanında, ilave sağlık personelin Kilis’e gönderilmesi görüşüldü. Kısa bir süre içerisinde 350-400 yataklı yeni bir hastanenin yapılması için çalışmalar başlatıldı.
TAŞERON YASASI
Taşeron çalışanların kamuya alımıyla ilgili tasarı Meclis’e gönderilmek üzere hazır hale geldi. 720 bin çalışanın kamuya geçiş esasları belirlenmiştir. Kamuda özel sözleşmeli personel diye bir statü oluşturulmuştur. Yani kamu güvencesi altında olacaklardır.
SORU CEVAP
Kilis’e askerlerin takviyesi: Suriye’deki sorun zaten son derece önemlidir. Türkiye kendi ulusal güvenliğini korumak için her türlü güce sahiptir. TSK ilave tedbirlerini almaktadır.
Güvenli bölge talebi: Biz Türkiye olarak Suriye’deki terör örgütlerinin hepsine karşı durma taraftarıydık. Suriye’nin kuzeyinde bundan keşke birkaç sene önce güvenli bölge olsaydı da, yüzbinlerce insanın ölümü engelleşmiş olsaydı mülteci sorunu olmazdı. Neresinden bakarsanız, Türkiye’nin güvenli bölge talebinin ne kadar haklı olduğunu görüyoruz. Burada ortak fikirlerin oluşması gerekiyor, sadece bizim istememizle olmuyor.
Taşeron personelin kamuya alınması: 720 bin kişi özel sözleşmeli personel statüsünde, bir kamu güvencesi altında işe alınacaklar. Yani devlet memuru olmayacaklar.
Rusya’ya meyve-sebze ithalatı: Şu an heyet Rusya’ya gidiyor. Uçak düşürülmesi sonrası süreç en yakın kısa zamanda normale döner umarım. Bu heyetin Rusya’ya gitmesi, ilişkilerin normalleşmesi için bir adımdır.
Cemil Bayık röportajı: Röportajı okumadım, yorum yapamayacağım.
Sporda şiddet: Adı üstünde spor, spor bir seyirdir, keyiftir. Yenmek de var yenilmek de var. Sporun içinde çoşkulu taraftarlık da vardı. Çocukluğumdan biliyorum ağlayacak zamanlarım vardı. Sporda şiddet yok. O yüzden yaşanan olayların haklı bir tarafı yok. Her iki maçta yaşananları Türkiye hak etmiyor. Dünkü davranışları Trabzonspor hak etmiyor.