'Vatandaşın parası 'Evet' için AKP'li belediyelere dağıtıldı'

'Vatandaşın parası 'Evet' için AKP'li belediyelere dağıtıldı'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, anayasa değişikliği referandumuna yönelik 'evet' kampanyası için Maliye Bakanlığı'nın bütçesinden AK Parti'li belediyelere 37 milyon lira aktarıldığını ileri sürerek, bakanlık bütçesindeki 'Belediyelere Yardım Ödeneği'nin referandum sürecinde kullanılış biçimini Meclis gündemine taşıdı. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, "Maliye Bakanı'nın 2017 yılı ödeneğini referandumdan önce dağıtmış olduğu görülüyor. Sayın Bakan 37 milyon lirayı keyfi biçimde ve bu şekilde transfer yapılmasını yasaklayan bir yasal düzenleme olmasına rağmen, vatandaşın parası 'Evet' için AKP'li belediyelere dağıtılmıştır" dedi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, Maliye Bakanlığı bütçesindeki 'Belediyelere Yardım Ödeneği'nin 16 Nisan referandumu sürecindeki kullanılış biçimini TBMM gündemine taşıdı. CHP'li Torun, 'evet' kampanyası için Maliye Bakanlığı'nın bütçesinden AK Parti'li belediyelere 37 milyon lira aktarıldığını iddia ederek, Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. 

"İZLEME GÖREVİ MALİYE BAKANLIĞI'NA VERİLDİ"

CHP'li Torun, önergesinin gerekçesinde; 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 1'inci maddesinin kamu yönetiminin hesap verilebilir ve saydam olması gerektiğini vurguladığını, 7'nci maddesinde mali saydamlığın tanımlandığını, son fıkrasında ise gerekli düzenlemelerin yapılması ve önlemlerin alınması konusunda kamu idarelerinin sorumlu tutulduğunu ve bu hususları izleme görevinin Maliye Bakanlığı'na verildiğini belirtti.

Konuya ilişkin Maliye Bakanlığı'nın diğer kamu idarelerine örnek olması gerektiğini kaydeden CHP'li Torun, 5779 Sayılı Kanun ile mahalli idarelere yardım amacıyla bakanlıklarla bağlı ve ilgili kurum ve kuruluşların bütçelerine pay, fon veya özel hesap gibi adlarla başka bir ödenek konulamayacağı hükümlerine yer verildiğini belirtti. Torun, ayıca kanunla yerel yönetimlere yapılan transferlerin disiplin altına alınmasını, bir kaynaktan ve önceden belirlenen ölçütlere göre yapılarak, transferlerin paylaştırılmasında adaletin sağlanmasının amaçlandığını; ancak iktidarın buna kesinlikle uymadığını savundu. 

"VATANDAŞIN PARASI 'EVET' İÇİN AKP'Lİ BELEDİYELERE DAĞITILMIŞTIR" 

CHP'li Torun, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) iptal kararına rağmen Maliye Bakanlığı bütçesinin ilgili tertibine her yıl 'belediyelere yardım ödeneği' adında ödenek konulduğunu ve bu ödeneğin 5779 Sayılı Kanun'un 6'ncı maddesinin 2'nci fıkrasında yer alan sınırlamaya tabi olmaksızın zorunlu hallerde belediyelere yardım amacıyla kullandırmaya Maliye Bakanı'nın yetkili kılındığını belirtti. 

Torun, önergesinin gerekçesinde, "Maliye Bakanı'nın 2017 yılı ödeneğini referandumdan önce dağıtmış olduğu görülüyor. Sayın Bakan 37 milyon lirayı keyfi biçimde ve  bu şekilde transfer yapılmasını yasaklayan bir yasal düzenleme olmasına rağmen, vatandaşın parası 'Evet' için AKP'li belediyelere dağıtılmıştır" dedi. 

Genel Başkan Yardımcısı Torun'un önergesinde yer alan sorular, şöyle: 

"Kanun hükümlerinin yok sayılarak bütçe kanunlarının ihlal edilmesi doğru mudur?,

2011-2017 yılları arasında ve Bakanlık bütçenizin 12.01.31.00-01.1.2.76-1-05.2 tertibindeki ödenekten hangi belediyelere, hangi zorunluluktan dolayı ne miktarda yardım yapılmıştır?,

Bütçe kanunlarına konulan ödenekten hangi belediyelere, hangi zorunluluktan dolayı, kaç Türk Lirası yardım yapıldığını bundan sonra saydamlık ve hesap verilebilirlik anlayışı kapsamında kamuoyuna açıklamayı ve TBMM denetimine sunmayı düşünüyor musunuz?"