Puanlar düşer mi yükselir mi?

Hafta sonu yapılan LYS-1 Matematik-Geometri ile LYS-3 Edebiyat- Coğrafya testlerinden sonra üniversite adaylarının bu yılki sınav süreci de tamamlanmış oldu. En başta şunu belirtmekte fayda var. YGS ve LYS’lerdeki soru tarzlarına bakıldığı zaman, soru komisyonunun değiştiği apaçık ortada. Mart ayında yapılan YGS, adayların üzerinden adeta silindir gibi geçmişti. Üzerine bir de geçen hafta LYS-1 testinin zor geçmesi, Türkçe-Matematik ve Fen Bilimleri alanlarından sınava giren adaylarda şok etkisi yarattı! Ama neyse ki hafta sonu yapılan LYS-2 Fen Bilimleri ile LYS-3 Edebiyat-Coğrafyada seçici, ayrıntılı ve bilgi sorularının yanında, bilgi düzeyi düşük olan adayların da yapabilecekleri sorulara yer verilmesi adayların moralini bir nebze de olsa yükseltti. Yabancı Dil ve Sosyal Bilimler adayları için sınavlar ise çok zorlayıcı olmadı.

Sınavlar öyle ya da böyle bitti. Şimdi birkaç günlüğüne de olsa kafa dinleme zamanı… Sonuçların dört ya da beş gün içinde açıklanması bekleniyor. Orta Öğretim Başarı Puanı (OBP) (baraj puanlarını geçen), ilgili puan türlerindeki ham puanlara eklenecek ve buna göre yerleştirme puanlarının karşılığı olan başarı sıraları açıklanacak.

***

Puanlar düşer mi yükselir mi? Bununla ilgili çok sayıda adaydan soru geliyor. Bir kere, her sene orta ve ortanın altı puan (350 ve altı diyelim)  dilimlerinde düşüş oluyor. Bu dilimdeki puanların düşmesinde birkaç etmen belirleyici oluyor. Yeni açılan üniversiteler ile birlikte havuzdaki kontenjan sayısının artması puanların düşmesinde en belirleyici unsur. Bunun yanında bir de YGS’de 180 baraj puanını aşan aday sayısındaki düşüş puanların düşmesine neden olacak. Bu noktada kontenjanını dolduramayacak olan vakıf üniversitelerini zor günler bekliyor.

Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ gibi yüksek puanlı üniversiteler ile tıp gibi talebin yüksek olduğu bölümlerde ise puan düşüşleri pek yaşanmıyor. Ancak bu sene vakıf üniversiteleri ile orta puanlı devlet üniversitelerindeki bölümlerde sert puan düşüşlerinin yaşanması bekleniyor.  Edebiyat-Coğrafya testinin genel itibariyle kolay olması, bu sınava giren sayalsalcı adayları, hukuk fakültesi, yüksek puanlı işletme, iktisat bölümlerini tercih etmeye yönlendirir mi? Bu konuda şimdiden bir şey söylemek çok zor. Ancak yüksek puanlı sayısalcı adayların mühendislik, tıp tercihi yapacaklarından bu bölümlere yönelmelerini pek de beklemiyorum.

***

Yine bu sene birçok testin Türkiye ortalamasının düşmesi nedeniyle, daha az net sayısı ile beklenen puanlardan daha yüksek puanlar elde edilebilir. Ancak tercih sürecinde adayların puanlardan çok başarı sıralarını dikkate alarak tercih yapmaları yararlarına olacaktır.

Puanlar açılanacak ve asıl önemli iş; doğru üniversite ve doğru bölüm tercihleri olacak. Üniversite yerleştirme tercih sürecinde elimizdeki en iyi rehber 2015-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu olacak. Kılavuzun, ÖSYM’nin resmi internet sitesinde yayımlanmasıyla birlikte tercih süreci de başlamış olacak. Ancak resmi tercih süreci 6-14 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Bu süreçte yanınızda olmaya devam edeceğim. Şimdi dinlenme zamanı…

Önceki ve Sonraki Yazılar